Jest coś absolutnie rozczulającego w pierwszym łyku zupy z botwinki. Może to ten lekko ziemisty smak młodych buraczków, może koper, który pachnie jak lato w słoiku, a może po prostu wspomnienie dzieciństwa, kiedy babcia stawiała parujący gar na stole i mówiła: „Jedz, zanim wystygnie”.
Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do korzeni – dosłownie i w przenośni. Przepis na botwinkę, którym się z Wami dzielę, jest prosty, sezonowy i niezmiennie pyszny. Idealny na ciepły dzień, kiedy nie chce się nic ciężkiego, ale dusza woła o coś domowego.
Zupa z botwinki – składniki:
(Porcja na ok. 4 osoby)
- 2 pęczki botwinki z buraczkami
- 1 średnia marchewka
- 1 pietruszka (korzeń)
- kawałek selera
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ewentualnie kawałek kości na zupę
- 3-4 ziemniaki
- 2 łyżki soku z cytryny lub octu
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
- świeży koperek
- ugotowane jajka na twardo (połówka lub całe na porcję)
Jak ugotować botwinkę – krok po kroku:
-
Obierz marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.
-
W garnku podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie masła. Gdy się zeszklą, dodaj pokrojone warzywa (oprócz botwinki), dodaj kość, jeśli używasz. Gotuj, aż warzywa zmiękną (ok. 15–20 minut).
-
Czas na botwinkę
Odetnij buraczki od liści, obierz je i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę (ja wolę krojone). Liście dokładnie umyj i posiekaj (łodygi też są jadalne!). Najpierw dodaj wszystko do zupy buraczki, gotuj kolejne 10 minut, następnie wrzuć liście i łodygi i gotuj jeszcze 5 minut. -
Kwasowość i balans
Dodaj sok z cytryny lub ocet (ja wolę ocet i z nim mi bardziej smakuje) – właśnie on nadaje zupie z botwinki ten charakterystyczny „pazur”. Dopraw solą i pieprzem do smaku. -
Tuż przed podaniem dodaj posiekany koperek i, jeśli lubisz, łyżkę śmietany. Zupę z botwinki serwuj z połówką jajka na twardo – klasyka nie bez powodu!
Dlaczego warto jeść zupę z botwinki?
Zupa z botwinki to nie tylko smak lata, ale też bomba witaminowa. Botwinka, czyli młode liście i korzenie buraka, zawiera mnóstwo żelaza, potasu, witaminy C i błonnika. W połączeniu z bulionem i dodatkiem jajka daje sycącą, ale lekką zupę idealną na lunch albo kolację.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz