lipca 03, 2025

Najlepsza zupa z botwinki – klasyk na letni obiad

Najlepsza zupa z botwinki – klasyk na letni obiad


 Jest coś absolutnie rozczulającego w pierwszym łyku zupy z botwinki. Może to ten lekko ziemisty smak młodych buraczków, może koper, który pachnie jak lato w słoiku, a może po prostu wspomnienie dzieciństwa, kiedy babcia stawiała parujący gar na stole i mówiła: „Jedz, zanim wystygnie”.

Dziś zabieram Was w kulinarną podróż do korzeni – dosłownie i w przenośni. Przepis na botwinkę, którym się z Wami dzielę, jest prosty, sezonowy i niezmiennie pyszny. Idealny na ciepły dzień, kiedy nie chce się nic ciężkiego, ale dusza woła o coś domowego.

Zupa z botwinki – składniki:

(Porcja na ok. 4 osoby)

  • 2 pęczki botwinki z buraczkami
  • 1 średnia marchewka
  • 1 pietruszka (korzeń)
  • kawałek selera
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ewentualnie kawałek kości na zupę
  • 3-4 ziemniaki
  • 2 łyżki soku z cytryny lub octu 
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki śmietany 18% (opcjonalnie)
  • świeży koperek
  • ugotowane jajka na twardo (połówka lub całe na porcję)

Jak ugotować botwinkę – krok po kroku:

  1. Obierz marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki. Pokrój w kostkę. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę.

  2. W garnku podsmaż cebulę i czosnek na odrobinie  masła. Gdy się zeszklą, dodaj pokrojone warzywa (oprócz botwinki), dodaj kość, jeśli używasz. Gotuj, aż warzywa zmiękną (ok. 15–20 minut).

  3. Czas na botwinkę
    Odetnij buraczki od liści, obierz je i zetrzyj na tarce lub pokrój w kostkę (ja wolę krojone). Liście dokładnie umyj i posiekaj (łodygi też są jadalne!). Najpierw dodaj wszystko do zupy buraczki, gotuj kolejne 10 minut, następnie wrzuć liście i łodygi i gotuj jeszcze 5 minut. 

  4. Kwasowość i balans
    Dodaj sok z cytryny lub ocet (ja wolę ocet  i z nim mi bardziej smakuje) – właśnie on nadaje zupie z botwinki ten charakterystyczny „pazur”. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

  5. Tuż przed podaniem dodaj posiekany koperek i, jeśli lubisz, łyżkę śmietany. Zupę z botwinki serwuj z połówką jajka na twardo – klasyka nie bez powodu!

Podawaj ją na ciepło lub lekko przestudzoną – w upalne dni działa niemal jak chłodnik. A jeśli zostanie na drugi dzień? Nie martw się – nabiera jeszcze więcej smaku.

Ja podaję do niej ugotowane młode ziemniaczki polane zeszkloną cebulą. 

Dlaczego warto jeść zupę z botwinki?

Zupa z botwinki to nie tylko smak lata, ale też bomba witaminowa. Botwinka, czyli młode liście i korzenie buraka, zawiera mnóstwo żelaza, potasu, witaminy C i błonnika. W połączeniu z bulionem i dodatkiem jajka daje sycącą, ale lekką zupę idealną na lunch albo kolację.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger