kwietnia 27, 2024

Kotlety z soczewicy

 

kotlety z soczewicy

Kotlety z soczewicy to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są bogate w białko, błonnik i inne składniki odżywcze, a przy tym łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.

Istnieje wiele różnych przepisów na kotlety z soczewicy, ale ja przedstawię Wam mój ulubiony.

Kotlety z soczewicy

  • 1 szkl czerwonej soczewicy
  • 1 starta marchewka
  • 2 małe cebule lub 1 duża
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • jajko
  • ewentualnie 2-3 łyżki mąki
  • łyżka natki pietruszki
  • przyprawy: curry, słodka papryka, sól do smaku
  • olej do smażenia
    Soczewicę opłucz i ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew, pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek uduś na łyżce oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.

    Do ugotowanej, odcedzonej i przestudzonej soczewicy dodaj jajko i uduszone warzywa. Wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka to dosyp mąkę. 

    Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabieraj porcje masy i formuj kotleciki. Kładź od razu na patelnię z rozgrzanym olejem. 

    Smaż do zrumienienia każdej strony (po 2-3 minuty z każdej). Pamiętaj, żeby zmniejszyć moc palnika, żeby kotlety się nie przypaliły.

   Kotlety z soczewicy możesz podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Dobrze sprawdzą się również w burgerach lub z kanapkami.

Dodatkowe wskazówki:
  • Do kotletów możesz dodać inne warzywa, np. pieczarki, paprykę lub cukinię.
  • Zamiast mąki możesz użyć kaszy manny, bułki tartej lub płatków owsianych.
  • Kotlety możesz upiec w piekarniku zamiast smażyć. W tym celu rozgrzej piekarnik do 180°C i piecz kotlety przez około 20 minut.
  •  



    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger