Kotlety z soczewicy to świetna alternatywa dla tradycyjnych kotletów mięsnych. Są bogate w białko, błonnik i inne składniki odżywcze, a przy tym łatwe do przygotowania i bardzo smaczne.
Kotlety z soczewicy
- 1 szkl czerwonej soczewicy
- 1 starta marchewka
- 2 małe cebule lub 1 duża
- 2 ząbki czosnku
- łyżka koncentratu pomidorowego
- jajko
- ewentualnie 2-3 łyżki mąki
- łyżka natki pietruszki
- przyprawy: curry, słodka papryka, sól do smaku
- olej do smażenia
Soczewicę opłucz i ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Marchew, pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek uduś na łyżce oleju. Dodaj koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Do ugotowanej, odcedzonej i przestudzonej soczewicy dodaj jajko i uduszone warzywa. Wymieszaj. Jeśli masa jest zbyt rzadka to dosyp mąkę.
Zwilżonymi zimną wodą dłońmi nabieraj porcje masy i formuj kotleciki. Kładź od razu na patelnię z rozgrzanym olejem.
Smaż do zrumienienia każdej strony (po 2-3 minuty z każdej). Pamiętaj, żeby zmniejszyć moc palnika, żeby kotlety się nie przypaliły.
Kotlety z soczewicy możesz podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą. Dobrze sprawdzą się również w burgerach lub z kanapkami.
Dodatkowe wskazówki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz