lutego 15, 2023

Bułeczki preclowe

 

Bułeczki preclowe/bawarskie to jedne z naszych ulubionych. 

Bułeczki preclowe

4 szkl mąki pszennej

1,5 szkl ciepłej wody

20 g świeżych drożdży

łyżka brązowego cukru

łyżeczka soli

50g rozpuszczonego masła + łyżka do posmarowania bułeczek

gruba sól do posypania

Do obgotowania

2l wody + 3 łyżki sody oczyszczonej

Drożdże wkruszam do miski, dodaję łyżkę mąki, łyżkę mleka i brązowy cukier. Mieszam, aż drożdże się rozpuszczą i odstawiam na 15 minut. Do dużej miski wsypuję mąkę, dodaję drożdże, wodę, sól i zaczynam wyrabiać ciasto (u mnie robot, ale można też ręcznie). Kiedy składniki się połączą wlewam rozpuszczone i ostygnięte masło i wyrabiam jeszcze około 10 minut. Przykrywam miskę ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. 

Kiedy ciasto podwoi objętość, przekładam je na stolnicę (w międzyczasie wstawiam na kuchenkę wodę z sodą). Odrywam po kawałku ciasta i formuję z niego bułeczki (moje mają zazwyczaj po 60g). Układam je na stolnicy posypanej mąką. Nie czekając aż podrosną, każdą bułeczkę wrzucam na wrzątek z sodą i gotuję 30s (obracam na jedną i drugą stronę). Wyjmuję bezpośrednio na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem nacinam każdą bułeczkę, smaruję roztopionym i ostygniętym masłem i posypuję grubą solą. 

Piekę w 180st C do zrumienienia. 




1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger