Bigos to jedno z najbardziej charakterystycznych polskich dań, które kojarzy się przede wszystkim z długimi zimowymi wieczorami. Jednakże, równie smaczny może być przygotowany z młodej, słodkiej kapusty. Jego smak jest delikatniejszy, a aromat bardziej wyrazisty. Przygotuj się na kulinarczną podróż w czasie i odkryj przepis na bigos, który rozgrzeje Cię od środka.
Bigos ze słodkiej kapusty
Składniki:
Przygotuj duży garnek. Rozgrzej w nim łyżkę oleju i wrzuć wędzonkę pokrojoną w kostkę. Jeśli masz tłusty boczek to dodaj go do garnka bez oleju i smaż, aż wytopi się tłuszcz.
Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i posiekany czosnek. Przesmażaj 5 minut. W tym czasie obierz i pokrój marchewkę, np w pół talarki. Dodaj do garnka. Wlej 2 szklanki wody. Zmniejsz moc palnika. W tym czasie poszatkuj kapustę. Ja kroję ją na ćwiartki, żeby było łatwiej posiekać. Gotową kapustę dodaj do garnka. Wrzuć przyprawy. Garnek przykryj pokrywką i gotuj przez około 25 minut.
Od czasu do czasu przemieszaj zawartość.
Gdy kapusta będzie już miękka dodaj do niej posiekany koperek. Dokładnie wymieszaj. Dopraw do smaku.
Wskazówki:
- Mięso: Możesz użyć dowolnego rodzaju mięsa, które lubisz. Dobrze sprawdzą się również kiełbasa myśliwska, boczek wędzony lub polędwica.
- Przyprawy: Do bigosu możesz dodać inne ulubione przyprawy, takie jak słodka papryka, ostra papryka czy gałka muszkatołowa.
- Dodatki: Pod koniec gotowania możesz dodać do bigosu łyżkę koncentratu pomidorowego lub 2-3 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę.
- Zasmażka: Ja nie robię zasmażki, ale jeśli chcesz i wolisz bardziej zawiesisty bigos, to pod koniec gotowania możesz dodać zasmażkę. W tym celu na patelni rozgrzej 2 łyżki masła i wsyp łyżkę mąki pszennej. Mieszaj, aż całość zgęstnieje, a mąka wymiesza się z tłuszczem. Gdy zacznie się pienić przelej zawartość patelni do garnka z gotującym się bigosem. Dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz