września 09, 2022

Racuchy orkiszowe

 

Czasem dla swojego dobra trzeba z czegoś zrezygnować. Przyszła pora, że musiałam odstawić cukier i ograniczyć węglowodany. Kombinuję jak mogę, by zmiana nie była drastyczna. Bo jak tu bezboleśnie zrezygnować z drożdżówek, bułeczek i pszennego chlebka?? Z próby pogodzenia miłości i rozsądku powstały orkiszowe racuchy. Zapraszam po dłuuuugiej przerwie na przepis. 


Racuchy orkiszowe:

  • 1 szkl mąki orkiszowej jasnej
  • 1 szkl mąki orkiszowej ciemnej 
  • 2 jajka
  • 1,5 szkl mleka roślinnego (dałam migdałowe bez cukru)
  • Szczypta soli
  • 8 g suchych drożdży
  • Szczypta cukru

Mleko podgrzać. Mąki przesiać do miski, wbić jajka, dodać resztę składników. Wymieszać łyżką do połączenia się składników (ciasto ma mieć konsystencję gęstej śmietany). Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Na patelni rozgrzać olej (nie zbyt dużo, racuchy nie mają pływać w oleju), zwilżoną dłonią nabierać porcję ciasta, formować placuszki i kłaść na rozgrzaną patelnię. Smażyć pod przykryciem na wolnym ogniu.

Przed podaniem, jeśli nie ma przeciwwskazań,  można obsypać cukrem pudrem.

Tomek mówi, że świetne byłyby podane z gulaszem :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger