lutego 11, 2019

Kotlety z ziemniaków i tuńczyka


Kotlety z ziemniaków i tuńczyka
Bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Najwięcej modyfikacji receptury doczekały się mielone. Na blogu jest już ich pokaźna kolekcja. Prym wiodą te z kaszą jaglaną (zapraszam tu). Lubię "oszukiwać" i zastępować mięso innymi składnikami. Do tego dania zainspirował mnie znowu przepis w Moich smakach życia. Muszę przyznać, że wyszło super. My kotlety z ziemniaków i tuńczyka zjedliśmy w domowych bułkach do burgerów, ale z powodzeniem można je zjeść tylko z sałatką lub zabrać do pracy. 

Kotlety z ziemniaków i tuńczyka

  • 300 g ugotowanych ziemniaków
  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • ugotowana marchewka
  • sól, pieprz, curry do smaku
  • ząbek czosnku
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Marchewkę ścieram na tarce jarzynowej i dodaję do ziemniaków razem z tuńczykiem. Przyprawiam solą, pieprze, curry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety i smażę je na rozgrzanym oleju do zrumienia każdej strony. Podaję z ulubionym sosem i sałatką lub jako burgery. 

4 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger