Bardzo lubię eksperymentować w kuchni. Najwięcej modyfikacji receptury doczekały się mielone. Na blogu jest już ich pokaźna kolekcja. Prym wiodą te z kaszą jaglaną (zapraszam tu). Lubię "oszukiwać" i zastępować mięso innymi składnikami. Do tego dania zainspirował mnie znowu przepis w Moich smakach życia. Muszę przyznać, że wyszło super. My kotlety z ziemniaków i tuńczyka zjedliśmy w domowych bułkach do burgerów, ale z powodzeniem można je zjeść tylko z sałatką lub zabrać do pracy.
Kotlety z ziemniaków i tuńczyka
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- puszka tuńczyka w sosie własnym
- ugotowana marchewka
- sól, pieprz, curry do smaku
- ząbek czosnku
Ugotowane ziemniaki przeciskam przez praskę. Marchewkę ścieram na tarce jarzynowej i dodaję do ziemniaków razem z tuńczykiem. Przyprawiam solą, pieprze, curry i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dokładnie mieszam. Formuję kotlety i smażę je na rozgrzanym oleju do zrumienia każdej strony. Podaję z ulubionym sosem i sałatką lub jako burgery.
Bardzo ciekawa wersja kotletów, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńPoprosimy takie cudeńka na obiad :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja kochana :-)
OdpowiedzUsuńNo popatrz, wychodzi na to, że kotlety można zrobić...z wszystkiego ;)
OdpowiedzUsuń