Ktoś powie: ot, zwykła buła! Czym tu się zachwycać?! Ale ja powiem: to niezwykła buła. Niezwykła ze względu na smak, strukturę i skład. Czytaliście kiedyś skład gotowych bułek do hamburgerów? Większość z nich pełna jest emulgatorów, regulatorów kwasowości, substancji zagęszczających.
A wystarczą mąką, woda, drożdże, jajka...
A wystarczą mąką, woda, drożdże, jajka...
Czas potrzebny na przygotowanie ciasta to zaledwie 15 minut. Wyrastanie to łącznie około 60 minut. Bułki dobrze się przechowują, nawet następnego dnia są sprężyste i smaczne.
Bułki do burgerów
- 500 g mąki pszennej
- 200 ml letniej wody
- 2 jajka (jedno do posmarowania bułek)
- 100 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 50 g masła
- łyżeczka soli
- łyżka cukru
- czarnuszka do posypania
Piekę w 200 st C około 15 minut.
Ależ to proste... muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
BUła nigdy nie jest zwykła...:) Wygląda mega ametycznie
OdpowiedzUsuńCo domowa bułka to domowa bułka. Prawdziwa a nie jakaś wata ;)
OdpowiedzUsuń