Dziś propozycja na szybką do przygotowania zupę. Pełno w niej warzyw, dzięki czemu sycąca a jednocześnie lekka. Za sprawą czosnku i imbiru przyjemnie rozgrzewa i wspaniale pachnie. Zupę można przygotować w 30 minut.
Szybka zupa z soczewicą
- 2 ziemniaki
- 2 łodygi selera naciowego
- puszka krojonych pomidorów
- 3/4 szkl czerwonej soczewicy
- około 1,5-2l wody lub bulionu warzywnego
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm imbiru
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżka curry
- sól, pieprz, chilli do smaku
- łyżka oleju kokosowego (lub innego)
Ziemniaki obieram, myję i kroję w drobną kostkę. Selera obieram z włókien i kroję w plasterki. Czosnek i imbir ścieram na tarce na drobnych oczkach. W garnku rozpuszczam olej kokosy, dodaję przyprawy i mieszając chwilę smażę. Wrzucam ziemniaki i selera i przesmażam 2 minuty (cały czas mieszając, żeby przyprawy się nie przepaliły). Dodaję soczewicę i wlewam wodę lub bulion. Całość mieszam, przykrywam pokrywką i gotuję około 20 minut (do momentu aż ziemniaki i soczewica będą miękkie). Pod koniec gotowania dodaję pomidory. Doprawiam solą i pieprzem do smaku i gotuję jeszcze 5 minut.
Przyjemnie rozgrzać się taką treściwą zupą :)
OdpowiedzUsuńLubię taką zupkę.. w sezonie jesienno-zimowym czasem dorzucam mrożone warzywka na zupę (z brukselką, kalafiorem, fasolką, marchewką) - jeszcze bardziej syci w szczególności kiedy jest gęsta :)
OdpowiedzUsuńTaka zupa zimą to prawdziwy skarb- rozgrzewa jak nic innego - i do tego jeszcze ten imbir!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Staram się jeść soczewicę, często :) smaczna jest :)
OdpowiedzUsuń