lutego 03, 2019

Szybka zupa z soczewicą


Szybka zupa z soczewicą

Dziś propozycja na szybką do przygotowania zupę. Pełno w niej warzyw, dzięki czemu sycąca a jednocześnie lekka. Za sprawą czosnku i imbiru przyjemnie rozgrzewa i wspaniale pachnie. Zupę można przygotować w 30 minut. 

Szybka zupa z soczewicą

  • 2 ziemniaki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • puszka krojonych pomidorów
  • 3/4 szkl czerwonej soczewicy
  • około 1,5-2l wody lub bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cm imbiru
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżka curry
  • sól, pieprz, chilli do smaku
  • łyżka oleju kokosowego (lub innego)
Ziemniaki obieram, myję i kroję w drobną kostkę. Selera obieram z włókien i kroję w plasterki. Czosnek i imbir ścieram na tarce na drobnych oczkach. W garnku rozpuszczam olej kokosy, dodaję przyprawy i mieszając chwilę smażę. Wrzucam ziemniaki i selera i przesmażam 2 minuty (cały czas mieszając, żeby przyprawy się nie przepaliły). Dodaję soczewicę i wlewam wodę lub bulion. Całość mieszam, przykrywam pokrywką i gotuję około 20 minut (do momentu aż ziemniaki i soczewica będą miękkie). Pod koniec gotowania dodaję pomidory. Doprawiam solą i pieprzem do smaku i gotuję jeszcze 5 minut. 
Szybka zupa z soczewicą



4 komentarze :

  1. Przyjemnie rozgrzać się taką treściwą zupą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię taką zupkę.. w sezonie jesienno-zimowym czasem dorzucam mrożone warzywka na zupę (z brukselką, kalafiorem, fasolką, marchewką) - jeszcze bardziej syci w szczególności kiedy jest gęsta :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Taka zupa zimą to prawdziwy skarb- rozgrzewa jak nic innego - i do tego jeszcze ten imbir!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Staram się jeść soczewicę, często :) smaczna jest :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger