Dziś gratka dla dzieci - tych małych i tych większych też. Wprawdzie do lata jeszcze daleko, ale kto powiedział, że nie można umilić sobie oczekiwania na ciepełko ulubionym letnim przysmakiem - lodami? Mrożone lizaki bananowe to naprawdę prosty i szybki deser. Świetny na dziecięce przyjęcie - na pewno zaskoczy małych imprezowiczów. Kilka składniki, które zazwyczaj są w domu i zamrażalnik to wszystko, czego potrzeba.
Mrożone lizaki bananowe
- 4 banany
- 150 g orzechów (ziemnych, nerkowców, migdałów - po prostu waszych ulubionych)
- 2 łyżki masła orzechowego (można pominąć)
- tabliczka gorzkiej czekolady
- łyżeczka esencji waniliowej/cukru waniliowego
- łyżka miodu
- ewentualnie kilka łyżek wody
Orzechy prażę na suchej patelni lub podpiekam w piekarniku. Ocieram z ewentualnej skórki i siekam. Obrane banany kroję na pół i w każdy wbijam patyczek do lodów lub szaszłyków. Układam na tacce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładam do zamrażarki.
Do garnka przekładam masło orzechowe, pokruszoną czekoladę i esencję waniliową. Podgrzewam aż składniki się rozpuszczą i połączą. Jeśli sos jest zbyt gęsty, wlewam 2 łyżki wody i jeszcze chwilę podgrzewam. Na koniec dodaję miód. Kiedy sos jest gotowy, wyjmuję z zamrażarki banany i każdy zanurzam w sosie, a następnie obtaczam w pokruszonych orzechach. Ponownie układam na tacy i zamrażam. Po około 30 minutach będą chrupiące z zewnątrz z lekko miękkim środkiem. Jeśli wolicie twardsze, bardziej przypominające lody, trzeba potrzymać je w zamrażarce około godziny.
czad :D muszę spróbować przygotować dla dzieci :)
OdpowiedzUsuń