stycznia 07, 2019

Bułki do burgerów

Bułki do burgerów

Ktoś powie: ot, zwykła buła! Czym tu się zachwycać?! Ale ja powiem: to niezwykła buła. Niezwykła ze względu na smak, strukturę i skład. Czytaliście kiedyś skład gotowych bułek do hamburgerów? Większość z nich pełna jest emulgatorów, regulatorów kwasowości, substancji zagęszczających.
A wystarczą mąką, woda, drożdże, jajka... 
Czas potrzebny na przygotowanie ciasta to zaledwie 15 minut. Wyrastanie to łącznie około 60 minut. Bułki dobrze się przechowują, nawet następnego dnia są sprężyste i smaczne. 

Bułki do burgerów

  •  500 g mąki pszennej
  • 200 ml letniej wody
  • 2 jajka (jedno do posmarowania bułek)
  • 100 ml ciepłego mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 50 g masła 
  • łyżeczka soli
  • łyżka cukru
  • czarnuszka do posypania
Drożdże rozpuszczam w mleku, dodaję cukier, rozcieram i odstawiam na 5 minut. Masło rozpuszczam i odstawiam do ostygnięcia. Do drożdży dodaję mąkę, jajko, sól i wodę. Zagniatam ciasto. Wlewam chłodne masło i wyrabiam ciasto aż będzie elastyczne i zacznie odchodzić od miski (robotem około 10 minut). Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość wyjmuję je na stolnicę i dzielę na 6 lub 8 części (w zależności czy chcę duże bułki do burgerów, czy mniejsze np na śniadanie). Każdą część zwijam w kulkę, układam na blasze, wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczam ręką. Przykrywam ściereczką i odstawiam na około 15 minut. Gdy podrosną smaruję je rozkłóconym jajkiem i posypuję czarnuszką.
Piekę w 200 st C około 15 minut.

Bułki do burgerów

Bułki do burgerów

3 komentarze :

  1. Ależ to proste... muszę spróbować!
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. BUła nigdy nie jest zwykła...:) Wygląda mega ametycznie

    OdpowiedzUsuń
  3. Co domowa bułka to domowa bułka. Prawdziwa a nie jakaś wata ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger