stycznia 12, 2019

Nadziewane bataty

Pyszny pomysł na niebanalny obiad lub ciepłą kolację podpatrzony w gazecie Moje smaki życia (w oryginale było to danie bez mięsa, sera, za to z czerwoną fasolą, zamiast ciecierzycy). Mnóstwo zdrowia, energetyczne kolory, aromat czosnku, czyli wszystko, czego nam zimą trzeba :) Farsz właściwie można modyfikować i dodać to, co jest akurat w lodówce. U nas było to trochę pieczonej kaczki, i choć danie w zamyśle miało być jarskie, postanowiłam ją dodać, żeby nie marnować jedzenia. Równie dobrze sprawdzi się tu kawałek szynki, czy kiełbasy.

Nadziewane bataty  

  • 3 bataty
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika/puszki)
  • 250 g świeżego szpinaku
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego 
  • kawałek pieczonego mięsa/szynki/kiełbasy (można zrezygnować)
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • kulka mozzarelli
Bataty dokładnie myję, szorując skórkę, i kroję na pół. Czosnek drobno siekam (połowę odkładam), dodaję 1/2 łyżeczki soli i olej. Mieszanką smaruję połówki batatów i każdą oddzielnie zawijam w folie aluminiową. 
Wstawiam do piekarnika i piekę około 30 minut w 200 st C (żeby nie marnować energii piekę od razu inne warzywa, np buraki, które potem wykorzystuję do sałatek). 
W międzyczasie na patelni przygotowuję farsz. Na łyżce oleju podsmażam pozostały czosnek. Dodaję szpinak i chwilkę smażę. Wrzucam ciecierzycę, mięso i przecier pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem (ewentualnie ulubionymi ziołami). Smażę 5 minut i odstawiam.
Gdy bataty zmiękną (sprawdzam patyczkiem), odwijam je z folii i na każdym układam farsz. Przykrywam plastrami mozzarelli i zapiekam, aż ser się rozpuści. 
Do ziemniaków przygotowuję sos z jogurtu, musztardy i czosnku. 

Nadziewane bataty





7 komentarzy :

  1. To są nasze batatowe smaki :) Bardzo lubimy faszerować ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam że jeszcze nigdy nie próbowałam batatów...może zacznę od tej właśnie formy??/
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kiedyś w podobny sposób nadziewałam klasyczne ziemniaki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam, robiłam już w dwóch wariantach i smakowały rewelacyjnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniała propozycja :) Bardzo lubię bataty i chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kiedyś jadlam frytki z batata ale nie posmakowały mi na tyle aby wrócić do batatów ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger