Pyszny pomysł na niebanalny obiad lub ciepłą kolację podpatrzony w gazecie Moje smaki życia (w oryginale było to danie bez mięsa, sera, za to z czerwoną fasolą, zamiast ciecierzycy). Mnóstwo zdrowia, energetyczne kolory, aromat czosnku, czyli wszystko, czego nam zimą trzeba :) Farsz właściwie można modyfikować i dodać to, co jest akurat w lodówce. U nas było to trochę pieczonej kaczki, i choć danie w zamyśle miało być jarskie, postanowiłam ją dodać, żeby nie marnować jedzenia. Równie dobrze sprawdzi się tu kawałek szynki, czy kiełbasy.
Nadziewane bataty
- 3 bataty
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki ciecierzycy (ugotowanej lub ze słoika/puszki)
- 250 g świeżego szpinaku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- kawałek pieczonego mięsa/szynki/kiełbasy (można zrezygnować)
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
- kulka mozzarelli
Bataty dokładnie myję, szorując skórkę, i kroję na pół. Czosnek drobno siekam (połowę odkładam), dodaję 1/2 łyżeczki soli i olej. Mieszanką smaruję połówki batatów i każdą oddzielnie zawijam w folie aluminiową.
Wstawiam do piekarnika i piekę około 30 minut w 200 st C (żeby nie marnować energii piekę od razu inne warzywa, np buraki, które potem wykorzystuję do sałatek).
W międzyczasie na patelni przygotowuję farsz. Na łyżce oleju podsmażam pozostały czosnek. Dodaję szpinak i chwilkę smażę. Wrzucam ciecierzycę, mięso i przecier pomidorowy. Doprawiam solą i pieprzem (ewentualnie ulubionymi ziołami). Smażę 5 minut i odstawiam.
Gdy bataty zmiękną (sprawdzam patyczkiem), odwijam je z folii i na każdym układam farsz. Przykrywam plastrami mozzarelli i zapiekam, aż ser się rozpuści.
Do ziemniaków przygotowuję sos z jogurtu, musztardy i czosnku.
To są nasze batatowe smaki :) Bardzo lubimy faszerować ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam że jeszcze nigdy nie próbowałam batatów...może zacznę od tej właśnie formy??/
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Kiedyś w podobny sposób nadziewałam klasyczne ziemniaki :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam, robiłam już w dwóch wariantach i smakowały rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniała propozycja :) Bardzo lubię bataty i chętnie wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadlam frytki z batata ale nie posmakowały mi na tyle aby wrócić do batatów ;)
OdpowiedzUsuńNie jadłam, ale bataty lubię:)
OdpowiedzUsuń