grudnia 18, 2018

Ciasto pomarańczowe

Ciasto pomarańczowe
Pachnące pomarańczą, ze słodyczą suszonych moreli, kwaskowatością żurawiny... Pulchne, lekkie, w sam raz do świątecznej kawy.


 Ciasto pomarańczowe

  • 250 g mąki pszennej
  • szklanka soku pomarańczowego (u mnie świeżo wyciskany)
  • 100 ml oleju
  • 2 żółtka
  • 1/2 szkl cukru trzcinowego
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 3 łyżki suszonej żurawiny
  • 3 łyżki suszonych moreli
Sok przelewam do garnka, dodaję cukier waniliowy i gotuję, aż się rozpuści. Do gorącego dodaję żurawinę i pokrojone morele. Odstawiam do ostygnięcia. 
Żółtka ucieram z cukrem do białości. Dodaję przesianą mąkę, proszek i sodę. Cały czas ucierając wlewam olej i ostudzony sok z owocami. Miksuję do połączenia się składników. Ciasto przelewam do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piekę w 180 st C około 30-40 minut (do suchego patyczka). Ostudzone posypuję cukrem pudrem lub polewam polewą. Dekoruję pomarańczami z syropu .
Ciasto pomarańczowe

7 komentarzy :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger