Dziś mam dla was pomysł na bardzo delikatny, bardzo kremowy i w zasadzie bardzo prosty sernik pieczony. A właściwie sero-piernik. Spód przygotowany z pokruszonych pierników nadaje lekko korzennego smaku, uzupełnionego nutą pomarańczy, a kremowe wnętrze wieńczy gorzka czekolada. Kwintesencja świąt w mini formie. Mini, bo proporcje są na małą tortownicę, taką 16 cm.
Sernik pieczony na piernikowym spodzie
- około 10 pierniczków
- 2-3 łyżki masła
- 3 żółtka
- 100 ml mleka
- 60 g cukru pudru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g serka waniliowego homogenizowanego
- 250 g ricotty
- 50 g gorzkiej czekolady
- 2-3 łyżki śmietany 30%
- skórka lub proszek pomarańczowy (zmielona wysuszona skórka pomarańczowa)
Zaczynam od przygotowania spodu. Pierniczki przekładam do malaksera i miksuję na grubszy proszek. Dodaję masło i miksuję, aż się połączy. Ciastem wylepiam dno formy wysmarowanej masłem. Żółtka oddzielam od białek (białka nie będą potrzebne). Do żółtek dodaję cukier puder i ucieram mikserem na puszystą masą. Mleko łączę z mąką ziemniaczaną i odstawiam. Masę z żółtek wstawiam na garnek z gotującą się wodą i ubijam na parze, aż staną się puszyste. Dodaję mleko z mąką i dalej ubijam, aż masa zacznie gęstnieć. Zdejmuję miskę z garnka i dodaję sery. Miksuję tylko do połączenia składników. Dodaję skórkę lub proszek pomarańczowy i całość przelewam do formy. Sernik wstawiam do zimnego piekarnika i piekę około 30 minut w 180 st C. Po tym czasie ostrożnie wyjmuję i studzę na blacie. Gdy lekko przestygnie odrajam brzegi od formy i zostawiam w niej do całkowitego wystygnięcia. Potem wstawiam ciasto do lodówki na około godzinę.
Pokruszoną czekoladę przekładam do miseczki i rozpuszczam w czekoladzie (około 30 s, mieszam i kolejne 30s). Dodaję po łyżce śmietany, po każdej szybko mieszając. Polewą dekoruję wierzch i boki ciasta. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc.
Z pozostałych białek upiekłam bezy, którymi udekorowałam ciasto.
Niezwykle apetyczne ciasto, lubię sernik, a z takim piernikowym spodem musi być bardzo smaczny i pięknie pachnieć :)
OdpowiedzUsuńCo tu dużo mówić...zjadłabym;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Kochamy serniki w piernikowym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńbardzo apetyczny:)
OdpowiedzUsuńSernik wygląda bardzo smakowicie :D Z chęcią wypróbuję przepis ^^
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
O mniaaaam, wygląda przepysznie!!!
OdpowiedzUsuńhttp://the-fight-for-a-dream.blogspot.com
Bardzo jestem ciekawa smaku tego sernika. Serek homogenizowany i ricotta? Może być pysznie!
OdpowiedzUsuńbardzo fajny serniczek
OdpowiedzUsuńslinka cieknie, moze zrobie :)
OdpowiedzUsuń