Co najczęściej jecie na śniadanie? Kanapki, owsiankę, jajka, a może tylko kawę? A gdyby tak już od rana dać organizmowi solidną porcję warzyw? Przepis, który chcę wam zaproponować zawiera ich mnóstwo. Jest tam cukinia, marchewka, papryka, kalafior, cebula, szczypiorek... A wszystko to ukryte w apetycznej formie muffinek. Można dostać zawrotu głowy :) A, nie ma w tym przepisie mąki, mleka ani masła! Za to są jajka. Powiecie pewnie, kto ma czas rano piec babeczki. To ja wam odpowiem, że możecie je upiec wieczorem, a rano podgrzać lub zjeść na zimno. Świetnie nadadzą się też na lunch do pracy.
Muffinki warzywne (bez mąki, mleka, masła)
- 8 jajek
- 1 mała cukinia
- 1 papryka
- 1 marchewka
- cebula dymka razem ze szczypiorkiem
- kilka różyczek kalafiora
- ew inne ulubione warzywa
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- świeże zioła
Jajka wbijam do miski i lekko ubijam. Wszystkie warzywa ścieram na tarce (cukinię trzeba odcisnąć z soku). Szczypiorek i świeże zioła drobno siekam. Przygotowane warzywa łączę z jajkami i przyprawiam. Przekładam do formy na muffinki wysmarowanej olejem. Piekę w 170 st C około 20 minut (aż jajka się zetną).
Takie śniadanie świetnie się sprawdzi, gdy mamy gości. Za jednym zamachem 12 porcji :)
Jadłam kiedyś coś podobnego - mniammm:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)
Potwierdzamy, że takie muffinki są naprawdę świetne i najlepiej sprawdzają się w lunchboxach :D
OdpowiedzUsuńfajne, można dodać prawie wszystko, sporo jajek :)
OdpowiedzUsuńrobimy takie czesto na sniadanko! pyszności! :D
OdpowiedzUsuńNic skomplikowanego - łatwo, szybko i przyjemnie. Jak ktoś nie ma pomysłu na śniadanie, warto spróbować.
OdpowiedzUsuń