Kto nie zna albo nigdy nie jadł muffinek? Czekoladowe, z budyniem, z owocami...można wymieniać bez końca. Idealne do kawy, czy na podwieczorek. Tym razem mam dla was wytrawną propozycję, która z powodzeniem może zastąpić tradycyjne śniadanie lub lunch. Muffinki z kabanosem świetnie się sprawdzą 'na wynos'. Są sycące, aromatyczne i bardzo smaczne.
Muffinki z kabanosami
- 2 szkl mąki pszennej
- 150 g masła
- 3 jajka
- 1/2 szkl mleka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka prażonej cebulki
- 100 g cienkich kabanosów
Kabanosy kroję w cienkie plasterki. Masło rozpuszczam i odstawiam do przestygnięcia. Do miski wbijam jajka i dodaję mleko. Mieszam od połączenia się składników. Następnie wsypuję mąkę, proszek, sól, oregano i cebulkę i ponownie mieszam. Wlewam przestudzone masło, dodaję kabanosy i jeszcze raz mieszam, aż wszystko ładnie się połączy. Masę przekładam do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami. Piekę około 15 minut w 180 st C.
Dawno nie robiłam wytrawnych muffinek, Twoje wyglądają bardzo smacznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńWow jakie piękne zmiany na blogu :D
OdpowiedzUsuńMuffiny na wytrawnie też lubimy choć rzadko pieczemy :)
Dzięki dziewczyny :) Jeszcze muszę poprawić kilka drobiazgów.
Usuńświetne na drugie śniadanie:)
OdpowiedzUsuńBardzo lubiè takie wytrawne wersje :-)
OdpowiedzUsuńNa wytrawnie też może być pysznie
OdpowiedzUsuńWspaniałe i bardzo smakowite muffinki. Taka wytrawna wersja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuń