stycznia 24, 2018

Bułeczki pszenno-żytnie

Bułeczki pszenno-żytnie to w ostatnim czasie hit naszego domu. W zeszłym tygodniu piekłam je 3 razy, bo znikały w tempie ekspresowym. W dużej mierze za sprawą pewnego małego jegomościa, który bułkę z masłem mógłby jeść na śniadanie, obiad i kolację. A i jeszcze na drugie śniadanie i podwieczorek :) Pomyślicie sobie, że pewnie nie wychodziłam z kuchni, no bo przecież przy domowym pieczywie jest tyyyyle pracy! Nic bardziej mylnego. Te bułeczki robi się raz dwa, a korzystając z pomocy robota, czy chociaż miksera z widełkami do wyrabiania ciasta, prawie nie ubrudzicie rąk.
Bułeczki pszenno-żytnie

Bułeczki pszenno-żytnie

  • 1,5 szkl mąki pszennej (używam t450 lub t600)
  • 1/2 szkl maki żytniej 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 3/4 szkl ciepłej wody
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • łyżka oleju 
  • mak/czarnuszka/kminek do posypania
  • łyżka mleka lub jajko do posmarowania bułek
Drożdże wkruszam do miski robota, dodaję wodę (nie może być gorąca) i cukier. Mieszam, aż się rozpuszczą i odstawiam na chwilę. Następnie dodaję resztę składników i wyrabiam na średnich obrotach około 10 minut. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. 
Wyrośnięte ciasto dzielę na porcje (zazwyczaj 9). Z każdej formuję wałek, który zawiązuję w supeł. Końce oplatam wokół powstałego wałeczka i zawijam pod spód. Uformowane bułeczki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję mlekiem, posypuję ulubionymi ziarnami/przyprawami. Odstawiam jeszcze na 10 minut. W tym czasie rozgrzewam piekarnik. Piekę w 180 st C około 15-20 minut. Kiedy od spodu są zarumienione, a po uderzenie słychać głuchy odgłos - są gotowe. 

Bułeczki pszenno-żytnieBułeczki pszenno-żytnie

Bułeczki pszenno-żytnie

4 komentarze :

  1. My też od jakiegoś czasu pieczemy tylko własne pieczywo i jest nieziemskie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Struktura tych bułeczek jest cudna, chętnie zjadłabym taką jeszcze na ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger