stycznia 22, 2018

Paluchy z ciasta francuskiego w dwóch smakach

Prosto, smacznie i co najważniejsze - szybko! Wystarczy 20 minut, by z ciasta francuskiego wyczarować coś pysznego. Zadowoleni będą i domownicy, i imprezowi gości, jak i miłośnicy złotego trunku. 
Paluchy przygotowałam w dwóch wersjach smakowych: jedne z twarogiem, czarnuszką i zielonym pieprzem, drugie z kabanosami, żółtym serem i kminkiem. Mi bardziej przypadła do gustu ta pierwsza, za to Tomek rozsmakowywał się w drugiej. 

Paluchy z ciasta francuskiego w dwóch smakach

Paluchy z ciasta francuskiego w dwóch smakach 


  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 150 g twarogu
  • łyżka zielonego marynowanego pieprzu
  • 1,5 łyżeczki czarnuszki
  • sól
  • 2 kabanosy
  • 100 g żółtego sera
  • 1,5 łyżeczki kminku (lub do smaku)
  • 1 jajko
Ciasto rozwijam i układam na blacie. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 st C. Twaróg przekładam do miseczki i rozdrabiam widelcem. Dodaję pieprz, czarnuszkę i sól, Mieszam i odstawiam. 
Kabanosy kroję na cienkie plasterki, żółty ser ścieram na tarce. W misce łączę ze sobą, dodaję kminek.
Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem. Nie zużywam całego, a resztę dodaję do jednego i drugiego farszu. 
Ciasto smaruję farszami (do połowy po jednym). Tnę ostrym nożem w około 1cm paski. Każdy pasek składam na pół i zwijam w spiralę. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję jajkiem/białkiem lub wcale. Piekę około 15 minut. Podaję z ulubionym sosem lub keczupem. 


Paluchy z ciasta francuskiego w dwóch smakach

Paluchy z ciasta francuskiego w dwóch smakachPaluchy z ciasta francuskiego w dwóch smakach




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger