Prosto, smacznie i co najważniejsze - szybko! Wystarczy 20 minut, by z ciasta francuskiego wyczarować coś pysznego. Zadowoleni będą i domownicy, i imprezowi gości, jak i miłośnicy złotego trunku.
Paluchy przygotowałam w dwóch wersjach smakowych: jedne z twarogiem, czarnuszką i zielonym pieprzem, drugie z kabanosami, żółtym serem i kminkiem. Mi bardziej przypadła do gustu ta pierwsza, za to Tomek rozsmakowywał się w drugiej.
Paluchy z ciasta francuskiego w dwóch smakach
- opakowanie ciasta francuskiego
- 150 g twarogu
- łyżka zielonego marynowanego pieprzu
- 1,5 łyżeczki czarnuszki
- sól
- 2 kabanosy
- 100 g żółtego sera
- 1,5 łyżeczki kminku (lub do smaku)
- 1 jajko
Ciasto rozwijam i układam na blacie. W tym czasie rozgrzewam piekarnik do 200 st C. Twaróg przekładam do miseczki i rozdrabiam widelcem. Dodaję pieprz, czarnuszkę i sól, Mieszam i odstawiam.
Kabanosy kroję na cienkie plasterki, żółty ser ścieram na tarce. W misce łączę ze sobą, dodaję kminek.
Ciasto smaruję roztrzepanym jajkiem. Nie zużywam całego, a resztę dodaję do jednego i drugiego farszu.
Ciasto smaruję farszami (do połowy po jednym). Tnę ostrym nożem w około 1cm paski. Każdy pasek składam na pół i zwijam w spiralę. Układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smaruję jajkiem/białkiem lub wcale. Piekę około 15 minut. Podaję z ulubionym sosem lub keczupem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz