Mimo że zimna w tym roku nie dała za bardzo w kość, jakoś zatęskniłam za wiosną. Dlatego od kilku dni na naszych talerzach roi się od kolorów. W myśl zasady, że formę robi się na lata, a nie na lato, staram się, gdzie tylko mogę odchudzać menu i wprowadzać zdrowsze zastępniki. Stąd zrodził się pomysł na pieczone placki. Polecam je wszystkim plackożercom. Są pyszne i mają znacznie mniej kalorii niż smażone. Przygotowanie ich też jest o wiele prostsze. Wystarczy wyłożyć porcje na blachę, wstawić do piekarnika i na około 20 minut można o nich zapomnieć. Zero stania przy patelni, pryskającego tłuszczu, a tym samym mniej sprzątania.
Pieczone placki z batata i cukinii
- 1 batat
- 1 średnia cukinia
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki jaglanej
- łyżka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- szczypta chilli
- sól, pieprz do smaku
Podaję z jogurtem lub sosem czosnkowym.
Z podanych składników wyszło mi około 15 placków.
Bardzo fajny pomysł na placki, muszę takie zrobić :)
OdpowiedzUsuńCiekawie wyglądają. =)
OdpowiedzUsuńMy też wyczekujemy już tej wiosny i wprowadzamy ją do naszego menu :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam. Wyszły bardzo smaczne. Miło było przy diecie lekkostrawnej zjeść coś nowego. :)
OdpowiedzUsuńA czym można zastąpić mąkę jaglaną?
OdpowiedzUsuńKażdą inną mąką.
UsuńPodkręciłem trochę: batat, cukinia, czerwona cebulka, czosnek, imbir, pieprz cayenne, sól, piperz czarny, odrobina gałki muszkatołowej (uwielbiam maks), dwa jaja o 6 łyżek mąki - właśnie siedzą w piekarniku i już czuję jakie kozaki z tego wyjdą ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dzięki za inspirację