stycznia 26, 2018

Piersi kurczaka faszerowane pęczakiem

Jeśli lubicie pęczak, grzyby i kurczaka, to dobrze trafiliście. Piersi kurczaka faszerowane grzybowym pęczakiem są niezwykle aromatyczne. Właściwie sam farsz mógłby być samodzielnym daniem. Ja zawsze robię go więcej, bo dziwnym trafem znika w trakcie przygotowywania. 



Piersi kurczaka faszerowane pęczakiem

  • 2 piersi kurczaka
  • 1 szkl pęczaku 
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • garść grzybów (suszonych - wcześniej namoczonym lub świeżych/mrożonych)
  • łyżeczka tymianku
  • 2 szkl bulionu lub wody
  • łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewam masło. Dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmażam i wrzucam pęczak. Mieszam, żeby kasza pokryła się tłuszczem. Jeśli używam suszonych grzybów, to teraz je dodaję. Wlewam bulion (wtedy nie solę) lub wodę. Przykrywam i duszę, aż kasza wchłonie płyn. Jeśli używam świeżych lub mrożonych grzybów, to przesmażam je na drugiej patelni na maśle i pod koniec gotowania dodaję do pęczaku. Przyprawiam do smaku. Studzę. Na tym etapie można skończyć i podać kaszę, jako samodzielne danie. 
Piersi kurczaka myję i osuszam. W każdej robię ostrym nożem kieszonkę, w którą wkładam pęczak (tyle, ile się zmieści). Rozcięcie spinam wykałaczkami. Mięso lekko solę, pieprzę i posypuję tymiankiem. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 30 minut w 180 st C. Można też usmażyć. 

2 komentarze :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger