Jeśli lubicie pęczak, grzyby i kurczaka, to dobrze trafiliście. Piersi kurczaka faszerowane grzybowym pęczakiem są niezwykle aromatyczne. Właściwie sam farsz mógłby być samodzielnym daniem. Ja zawsze robię go więcej, bo dziwnym trafem znika w trakcie przygotowywania.
Piersi kurczaka faszerowane pęczakiem
- 2 piersi kurczaka
- 1 szkl pęczaku
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- garść grzybów (suszonych - wcześniej namoczonym lub świeżych/mrożonych)
- łyżeczka tymianku
- 2 szkl bulionu lub wody
- łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Na patelni rozgrzewam masło. Dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę przesmażam i wrzucam pęczak. Mieszam, żeby kasza pokryła się tłuszczem. Jeśli używam suszonych grzybów, to teraz je dodaję. Wlewam bulion (wtedy nie solę) lub wodę. Przykrywam i duszę, aż kasza wchłonie płyn. Jeśli używam świeżych lub mrożonych grzybów, to przesmażam je na drugiej patelni na maśle i pod koniec gotowania dodaję do pęczaku. Przyprawiam do smaku. Studzę. Na tym etapie można skończyć i podać kaszę, jako samodzielne danie.
Piersi kurczaka myję i osuszam. W każdej robię ostrym nożem kieszonkę, w którą wkładam pęczak (tyle, ile się zmieści). Rozcięcie spinam wykałaczkami. Mięso lekko solę, pieprzę i posypuję tymiankiem. Układam w naczyniu żaroodpornym i zapiekam około 30 minut w 180 st C. Można też usmażyć.
Ale pysznie nadziane :D
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na kurczaka :)
OdpowiedzUsuń