grudnia 29, 2017

Hummus

Najsmaczniejszy hummus jadłam kilka lat temu w Jerozolimie. Był kremowy, idealnie gładki, nie za gęsty i nie za rzadki. Z grillowanymi warzywami i zatarem smakował wspaniale. Mimo że nie udało mi się odtworzyć ani znaleźć tego idealnego smaku, to hummus uwielbiam. Dodatki są obojętne: czasem posypuję go papryką, czasem posiekaną natką lub zatarem. Do tego kromka świeżego pieczywa i śniadanie lub kolacja gotowa. Hummus lubię podawać też jako dip do pokrojonych w słupki lub zgillowanych warzyw, a gdy mam więcej czasu smażę do niego podpłomyki

Hummus

Hummus

  • słoik ciecierzycy około 400 g (możne też być około 250 g suchej, namoczonej przez noc i ugotowanej ze szczyptą sody)
  • 3 łyżki pasty tahini
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku
  • sól do smaku
  • 3-4 łyżki zimnej wody lub zalewy z ciecierzycy
Odsączoną ciecierzycę przekładam do wysokiego naczynia, dodaję pastę, sok z cytryny, czosnek i sól. Miksuję blenderem do uzyskania gładkiej pasty. Następnie wlewam partiami wodę lub zalewę i miksuję do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Pastę podaję wyłożoną na talerz i posypaną natką, papryką, zatarem lub świeżo zmielonym pieprzem i skropioną oliwą. 

Hummus

Hummus

Hummus

1 komentarz :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger