Jeśli szukacie szybkiej, smacznej i efektownej przystawki na sylwestrową imprezę to dobrze trafiliście. Sałatka z awokado zawinięta w ryżowy papier nie tylko ożywi stół, ale też posmakuje waszym gościom. Wystarczy postawić obok miseczki/słoiczki z ulubionymi sosami i gotowe. Całość zajmie wam około 20 minut.
Sałatka z awokado w papierze ryżowym
- awokado
- 1 pierś kurczaka (+sól, pieprz, curry do smaku)
- 3 łyżki kukurydzy
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 szalotka/mała czerwona cebula
- łyżka soku z cytryny
- ząbek czosnku
- 1/2 papryczki chilli
- sól
- pieprz
- kilka pomidorków i liści szpinaku do dekoracji
- 10 arkuszy papieru ryżowego
Umytą i osuszoną pierś kroję w drobną kostkę. Przyprawiam i smażę na rozgrzanym oleju. W tym czasie obieram awokado, przekładam do miski, skrapiam sokiem z cytryny i rozgniatam widelcem. Dodaję kukurydzę oraz pokrojone w drobną kostkę cebulę i paprykę. Przyprawiam przeciśniętym przez praskę czosnkiem i drobno posiekaną chilli. Wszystko łączę z usmażonym kurczakiem.
Papier ryżowy przygotowuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na każdy arkusz kładę łyżkę sałatki i zawijam. Przed podaniem każdy rulonik kroję na pół, układam w misce i dekoruję pomidorkami i szpinakiem. Podaję do tego ulubione sosy. Najprostszy to jogurt z łyżką majonezu, solą, pieprzem, odrobiną soku z cytryny i ewentualnie czosnkiem.
Faktycznie szybka i nad wyraz efektowna - zdjęcia robią wrażenie. A czy smaczna, to zamiwrzam się przekonać wkrótce osobiście :)
OdpowiedzUsuń