września 04, 2017

Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora to, obok sałatki z cukinii, hit tego lata. Uwielbiam kalafiora na surowo, mogę go chrupać ot tak, a surówka z niego jest po prostu przepyszna. Powinna posmakować nawet zagorzałym przeciwnikom tego warzywa, bo podany w takiej formie, ma zupełnie inny smak, niż ugotowany. Jest delikatny i przyjemnie chrupiący. Dodatek ogórka sprawia, że surówka jest orzeźwiająca, a świeży koperek nadaje jej wspaniałego aromatu. 
Surówka z kalafiora

Surówka z kalafiora

  • 1/2 surowego kalafiora
  • 1 ogórek
  • kilka gałązek świeżego koperku
  • 1-2 ząbki czosnku
  • łyżka majonezu
  • sól, pieprz
Umytego kalafiora rozdzielam na różyczki i każdą kroję w plasterki. Ogórka obieram i ścieram na tarce. Czosnek przeciskam przez praskę. Wszystko łączę ze sobą, przyprawiam majonezem i posiekanym koperkiem. Ewentualnie dosalam i posypuję świeżo zmielonym czarnym pieprzem. 
Surówka najlepiej smakuje lekko schłodzona.  

3 komentarze :

  1. Bardzo lubimy takie surówki bo jest co pochrupać :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy takiej nie robiłam. Nie wiem jak zareagowaliby domownicy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam z brokuła, z kalafiora chętnie spróbuję :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger