Ryż z jabłkami to pewnie dla wielu z nas smak i wspomnienie dzieciństwa. Posypany cynamonem i cukrem umilał jesiennie i zimowe dni. Zachęcona do udziału w konkursie Kopernika, postanowiłam przygotować odświeżoną wersję tego deseru tylko dla dorosłych. A co! W końcu nam się też coś od życia należy :)
Ryż z jabłkami i sosem piernikowym
- 1/2 szkl ryżu
- 1,5 szkl mleka
- 1 łyżka cukru
- 1 jabłko
- 250 ml białego wytrawnego wina
- gałązka rozmarynu
- 2 goździki
- 4 pierniczki Katarzynki firmy Kopernik
- 15 łyżek mleka
Do garnka wlewam 1,5 szkl mleka, dodaję łyżkę cukru, mieszam, wsypuję ryż, przykrywam i gotuję do miękkości.
Do drugiego garnka wlewam wino, dodaję rozmaryn, goździki i wkładam obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłko. Gotuję, aż owoce będą miękkie i staną się szkliste.
Pokruszone Katarzynki wrzucam do rondelka, wlewam 15 łyżek mleka i rozpuszczam. Jeśli sos jest za rzadki - chwilę gotuję, jeśli za gęsty, dolewam mleka.
Ugotowany ryż przekładam do pucharków lub wykładam na talerzyk. Na nim układam jabłka i całość polewam winem.
Na pewno nasi rodzice z takiego deseru na winie byliby zadowoleni :D
OdpowiedzUsuń