sierpnia 31, 2017

Ryż z jabłkami i sosem piernikowym (konkurs #przepisnakopernika)

Ryż z jabłkami to pewnie dla wielu z nas smak i wspomnienie dzieciństwa. Posypany cynamonem i cukrem umilał jesiennie i zimowe dni. Zachęcona do udziału w konkursie Kopernika, postanowiłam przygotować odświeżoną wersję tego deseru tylko dla dorosłych. A co! W końcu nam się też coś od życia należy :)
Ryż z jabłkami i sosem piernikowym

Ryż z jabłkami i sosem piernikowym

  • 1/2 szkl ryżu
  • 1,5 szkl mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 1 jabłko
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • gałązka rozmarynu
  • 2 goździki
  •  4 pierniczki Katarzynki firmy Kopernik
  • 15 łyżek mleka 
Do garnka wlewam 1,5 szkl mleka, dodaję łyżkę cukru, mieszam, wsypuję ryż, przykrywam i gotuję do miękkości.
Do drugiego garnka wlewam wino, dodaję rozmaryn, goździki i wkładam obrane i pokrojone w grubą kostkę jabłko. Gotuję, aż owoce będą miękkie i staną się szkliste. 
Pokruszone Katarzynki wrzucam do rondelka, wlewam 15 łyżek mleka i rozpuszczam. Jeśli sos jest za rzadki - chwilę gotuję, jeśli za gęsty, dolewam mleka.
 Ugotowany ryż przekładam do pucharków lub wykładam na talerzyk. Na nim układam jabłka i całość polewam winem. 

 

1 komentarz :

  1. Na pewno nasi rodzice z takiego deseru na winie byliby zadowoleni :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger