Jesień zbliża się nieubłaganie i choć na aurę za oknem nie mamy wpływu, to możemy zachować słońce na talerzu. Warzywa sezonowe nadają się do tego znakomicie. Jednym z nich jest dynia. Jej pomarańczowy kolor nie tylko cieszy oko, ale też dostarcza wielu ważnych składników, dlatego w sezonie pełno u nas dań z nią w roli głównej. Dziś proponuję wam placki zimniaczano-dyniowe. Smakują rewelacyjnie!
Placki ziemniaczano-dyniowe
- 500 g ziemniaków
- 250 g dyni (wg mnie najlepsza jest hokkaido)
- 1 mała cebula
- 1 jajko
- sól, pieprz
- ewentualnie 2-3 łyżki mąki pszennej
- olej do smażenia
Ziemniaki ścieram na tarce o drobnych oczkach, dynię i cebulę na większych. Warzywa łączę ze sobą, dodaję jajko, sól, pieprz i 2 łyżki mąki pszennej. Mieszam i jeśli masa jest zbyt rzadka, dodaję jeszcze łyżkę mąki. Na patelni rozgrzewam olej i na rozgrzany kładę porcje ciasta, lekko rozpłaszczając. Smażę na rumiano z każdej strony. Zdejmuję z patelni i odkładam na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Placki podaję z ulubionymi dodatkami. U nas ostatnio są to kwaśna śmietana i wędzony twaróg.
Robiłyśmy marchewkowo dyniowe i to na słodko ale takie też musimy spróbować :)
OdpowiedzUsuńI właśnie zrobiłam się głodna... chyba czas na małe co nieco :)
OdpowiedzUsuń