Lubię proste potrawy, które zaskakują smakiem. Do takich należy sałatka z pieczonego buraka. Jest łatwa i szybka w przygotowaniu (nie licząc pieczenia buraków, ale to można zrobić przy okazji) i może być smacznym lunchem lub lekką kolacją. Na dodatek dostarczy mnóstwo cennych witamin i pierwiastków, jak choćby żelaza czy potasu.
Sałatka z pieczonego buraka
- 2 średniej wielkości upieczone buraki
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek granatu i 1 łyżka soku (można pominąć)
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka sosu balsamicznego
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Buraki piekę zawsze przy okazji, zazwyczaj, gdy wstawiam do piekarnika coś w naczyniu żaroodpornym lub, gdy piekę warzywa. Myję je, osuszam i każdego okręcam folią aluminiową. Piekę około godziny (po upieczeniu buraki można przechowywać w lodówce kilka dni).
Ostudzone buraki kroję w kostkę i przekładam do miseczki. W międzyczasie na suchej patelni podprażam pestki słonecznika. W szklance łączę oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, sos balsamiczny i ewentualnie sok z granatu. Sosem polewam buraczki. Posypuję pestki dyni i granatu.
W ogóle to uwielbiamy pieczonego buraka z serem kozim albo fetą <3
OdpowiedzUsuńPyszności, akurat u mnie też buraki :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń