września 11, 2017

Peperonata

Z czym kojarzy się wam koniec lata? Mi z pachnącymi, kolorowymi straganami uginającymi się pod ciężarem warzyw i owoców, oczywiście tych z rodzimego podwórka. To właśnie teraz pomidory, papryki smakują najlepiej. Peperonata to danie pełne kolorowych papryk, doprawione octem i ziołami. Wyśmienite na ciepło, jako dodatek do obiadu czy kanapki, jak i na zimno. Jeśli lubicie paprykę, to koniecznie musicie wypróbować ten przepis i to właśnie teraz, kiedy papryka jest soczysta, słodka i chrupiąca. 
Peperonata

Peperonata

  • 4 papryki (mogą być w różnych kolorach)
  • 2 cebule
  • 4 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oleju 
Cebulę kroję w piórka i podsmażam się na oleju. Lekko solę i słodzę, żeby szybciej się zeszkliła i wydobyła smak. Paprykę oczyszczam i kroję w paski. Pomidory sparzam, obieram ze skórki i kroję na cząstki, czosnek kroję w plasterki. Kiedy cebula się zeszkli przekładam ją do naczynia żaroodpornego i dodaję pozostałe warzywa. Mieszam i wstawiam do piekarnika. Piekę około 30 minut w 180 st C. Po tym czasie wyjmuję, dodaję ocet, sól i pieprz. Mieszam i od razu podaję.
Na zimno też jest bardzo smaczna. Można ją przechowywać w lodówce do tygodnia.
 

3 komentarze :

  1. Uwielbiam ten czas za świeże pomidory i paprykę

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla nas papryka jest bardzo ciężko strawna ale z chęcią chociażbyśmy tego dania spróbowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor, zachęca do spróbowania :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger