września 22, 2017

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

Jesteśmy pierogowymi smakoszami. Uwielbiamy i te na słodko i te wytrawne. Prym wiodą u nas ruskie, podane z dużą ilością kwaśnej śmietany. Zawsze robimy więcej i część zamrażamy. Wtedy w bardziej zajęte dni mamy obiad w kilka chwil. Ostatnio na naszej pierogowej liście hitów, królują pierogi z ziemniakami z dodatkiem...kiszonej kapusty! Mówię wam, są pyszne!


Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami


Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami 

  • 400 g ziemniaków
  • 400 g kiszonej kapusty
  • cebula
  • sól, pieprz do smaku
Ciasto przygotowuję np z tego przepisu
Dobrą kiszoną kapustę gotuję w niewielkiej ilości wody, aż zmięknie. Obrane ziemniaki również gotuję, ale tak, żeby pozostały lekko twarde. Odcedzam i kiedy przestygną przekręcam przez maszynkę razem z kapustą. Drobno posiekaną cebulę podsmażam na oleju, aż będzie szklista.  Dodaję do ziemniaków, mieszam i ewentualnie doprawiam do smaku. 
Ciasto cienko rozwałkowuję, wycinam krążki i na środek każdego kładę łyżkę farszu. Zlepiam i gotuję w osolonym wrzątku.
Jako że mamy w domu kolejnego fana pierogów, Niko włączył się w przygotowania i chętnie pomagał przy ich lepieniu. 

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami

Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami



Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami
 

4 komentarze :

  1. co za wspaniałe połączenie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe połączenie :) muszę wypróbować ��

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne pierożki, nie jadłam jeszcze z takim farszem. Pomocnik superowy -:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Choć wielbimy pierogi na sodko to taką wersję też byśmy chętnie zjadły :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger