Jesteśmy pierogowymi smakoszami. Uwielbiamy i te na słodko i te wytrawne. Prym wiodą u nas ruskie, podane z dużą ilością kwaśnej śmietany. Zawsze robimy więcej i część zamrażamy. Wtedy w bardziej zajęte dni mamy obiad w kilka chwil. Ostatnio na naszej pierogowej liście hitów, królują pierogi z ziemniakami z dodatkiem...kiszonej kapusty! Mówię wam, są pyszne!
Pierogi z kiszoną kapustą i ziemniakami
- 400 g ziemniaków
- 400 g kiszonej kapusty
- cebula
- sól, pieprz do smaku
Dobrą kiszoną kapustę gotuję w niewielkiej ilości wody, aż zmięknie. Obrane ziemniaki również gotuję, ale tak, żeby pozostały lekko twarde. Odcedzam i kiedy przestygną przekręcam przez maszynkę razem z kapustą. Drobno posiekaną cebulę podsmażam na oleju, aż będzie szklista. Dodaję do ziemniaków, mieszam i ewentualnie doprawiam do smaku.
Ciasto cienko rozwałkowuję, wycinam krążki i na środek każdego kładę łyżkę farszu. Zlepiam i gotuję w osolonym wrzątku.
Jako że mamy w domu kolejnego fana pierogów, Niko włączył się w przygotowania i chętnie pomagał przy ich lepieniu.
co za wspaniałe połączenie! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie :) muszę wypróbować ��
OdpowiedzUsuńPyszne pierożki, nie jadłam jeszcze z takim farszem. Pomocnik superowy -:)
OdpowiedzUsuńChoć wielbimy pierogi na sodko to taką wersję też byśmy chętnie zjadły :D
OdpowiedzUsuń