Uwielbiam wszystkie ciasta z jabłkami, a szarlotki w szczególności. Ta, należy do moich ulubionych. Jest niezwykle łatwa w przygotowaniu i przywodzi na myśl domowe wypieki naszych babć i mam. Zresztą ten przepis jest w mojej rodzinie od lat. Od lat też poprawiany i udoskonalany, by wreszcie osiągnąć mistrzowskie proporcje.
Szarlotka
- 600 g mąki pszennej
- 200 g cukru
- 200 g masła
- 100 g smalcu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 kg jabłek
- skórka starta z 1/2 cytryny
- łyżka lub dwie kaszy manny
- łyżeczka cynamonu
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiewam na stolnicę, robię wgłębienie, w które wlewam żółtka, dodaję cukier, zimne masło, smalec, proszek i śmietanę i szybko zagniatam ciasto. Owijam folię i chowam do lodówki na 30 minut. W tym czasie przygotowuję jabłka. Obieram je i ścieram na tarce. Przekładam na durszlak i odstawiam, żeby trochę obciekły. Przekładam do miski, dodaję cynamon, skórkę i kaszę.
Schłodzone ciasto dzielę na dwie części. Pierwszą rozwałkowuję na podsypanej mąką stolnicy i przekładam na blachę (wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą). Nakłuwam widelcem i wykładam jabłka. Przykrywam drugą częścią ciasta (również rozwałkowaną). Piekę w 180 st C około godziny. Po upieczeniu posypuję cukrem pudrem.
Uwielbiam szarlotki, ale bez smalcu:P
OdpowiedzUsuńSmalec sprawia, że ciasto jest wyjątkowo kruche. Wiadomo, im więcej tłuszczu, tym lepsze 😋 ale niestety nie fit.
OdpowiedzUsuńTaka ciepła szarlotka z cynamonem to nasze ulubione ciasto zaraz po sernikach :D
OdpowiedzUsuńTaką szarlotkę lubię najbardziej, na kruchym cieście z dużą ilością jabłek i cynamonu :)
OdpowiedzUsuń