To jeden z najprostszych chlebów, jakie piekliśmy. Nie wymaga zagniatania, wystarczy mu wymieszanie składników łyżką i zostawienie go w spokoju na noc. Miąższ ma delikatny, miękki, a skórkę chrupiącą. Nie potrzebuje specjalnych naczyń do pieczenia czy koszyków do wyrastania. Zastąpi je naczynie żaroodporne.
Chleb pszenny nocny (prawie bez zagniatania)
- około 600 g mąki pszennej typ 650
- 300 ml zimnej wody
- 1,5 łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 20 g świeżych drożdży
Chleb zaczynam przygotowywać wieczorem. Drożdże rozpuszczam w wodzie i wlewam do 500 g mąki wymieszanej z solą i cukrem. Mieszam łyżką tylko do połączenia się składników. Przykrywam folią spożywczą i odstawiam na noc na blat.
Następnego dnia rano, ciasto wyjmuję na posypaną mąką stolnicę, dodaję pozostałe 100 g mąki i zagniatam ciasto. Trwa to około 10 minut. Potem składam je formując kulę, przykrywam ściereczką i zostawiam do wyrośnięcia na około pół godziny. 15 minut przed końcem czasu włączam piekarnik i wstawiam do niego wysmarowane tłuszczem naczynie żaroodporne (razem z pokrywką). Rozgrzewam do 250 st C. Kiedy chleb wyrośnie, wyjmuję ostrożnie naczynie i przekładam do niego ciasto (złączeniem do góry). Przykrywam i piekę 30 minut. Po tym czasie zdejmuję pokrywkę i piekę jeszcze 10 minut.
*Naczynie żaroodporne musi być dobrze wysmarowane tłuszczem, bo inaczej chleb nie odstanie.
Jak pysznie popękany <3
OdpowiedzUsuńPrzepis wypróbowany! Chlebek pierwsza klasa :)
OdpowiedzUsuńZnakomicie! Cieszę się że wam smakował.
Usuńwitam czy te pol godziny wyrastania to wystarczajacy czas bo moj chlebek prawie nie podrosl ?
OdpowiedzUsuńUrośnie podczas pieczenia.
Usuń