Jesień nieubłaganie puka do drzwi. Nie mam nic przeciwko niej, ale mogłaby zaszczycić nas kilkoma kreskami więcej na termometrze i promieniami słońca. Jedyny pozytyw z tego deszczu za oknem to grzyby :) I to, że wreszcie pojawiły się dynie, które uwielbiam.
Sezon rozpoczęłam naleśnikami. Do farszu użyłam dyni, gotowanego kurczaka, pomidorów... Wyszło pysznie!
Naleśniki z dynią i kurczakiem
Ciasto na naleśniki polecam z przepisu na ruskie naleśniki.Farsz
- 1 szkl gotowanego kurczaka (może być z zupy)
- 1/2 dyni
- 1 gotowana marchew
- 4 pomidory
- 1 cebula
- ząbek czosnku
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- szczypta ostrej papryki
- sól, pieprz
- olej do smażenia
W naleśniki zawijam po łyżce, dwie farszu, zawijam jak krokiety. Maczam w jajku roztrzepanym z mlekiem i panieruję w zmielonych płatkach kukurydzianych. Przed podaniem podsmażam na rumiano.
Brzmi pysznie ��
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę takie zrobić, pysznie się zapowiadają :)
OdpowiedzUsuńNaleśniki z dynią to tylko nam się na słodko kojarzą ale taka wersja też jest na pewno świetna :D
OdpowiedzUsuńale pyszny pomysł na obiadek <3 taki jesienny :D
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/