Kiedyś myślałam, że warzywa i desery to dwa różne a nawet wykluczające się światy. Teraz bogatsza o wiedzę i doświadczenie chętnie je ze sobą łączę. Przykładem jest brownie z batatów i fasolowe brownie - oba mocno czekoladowe i wilgotne. A dziś zapraszam na pyszne kakaowe ciasto z cukinią. Jest lekkie i puszyste, a na dodatek bezglutenowe.
Kakaowe ciasto z cukinią (bezglutenowe)
- 300 g mąki ryżowej
- 1/2 szkl brązowego cukru
- 2 szkl startej cukinii (na dużych oczkach)
- 2 jajka
- 80 g masła
- 1/2 szkl oleju kokosowego
- 1/2 szkl gęstego jogurtu naturalnego
- 3 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Mąkę, proszek, kakao i cukier waniliowy mieszam w misce. Masło ucieram z cukrem, dodaję po jednym jajku. Kiedy masa się połączy dodaję olej kokosowy. Następnie na przemian wsypuję sypkie składniki i dodaję jogurt. Na koniec masę łączę delikatnie z cukinią (jeśli puści dużo soku, należy go wylać). Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (piekłam w 22x33) i wstawiam do rozgrzanego do 160 st C piekarnika. Piekę około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Uwielbiam warzywne wypieki :) Jak dla mnie mają idealną teksturę :)
OdpowiedzUsuńPycha! Jeszcze z domowym dżemem wiśniowym lubimy podawać :D
OdpowiedzUsuńCiasto obłędne w smaku. Mam ogromną cukinię i zamierzam choć w części wykorzystać ją do zrobienia tego ciasta.
OdpowiedzUsuń