sierpnia 21, 2017

Kakaowe ciasto z cukinią (bezglutenowe)

Kiedyś myślałam, że warzywa i desery to dwa różne a nawet wykluczające się światy. Teraz bogatsza o wiedzę i doświadczenie chętnie je ze sobą łączę. Przykładem jest brownie z batatów i fasolowe brownie -  oba mocno czekoladowe i wilgotne. A dziś zapraszam na pyszne kakaowe ciasto z cukinią.  Jest lekkie i puszyste, a na dodatek bezglutenowe.

Kakaowe ciasto z cukinią (bezglutenowe)

 Kakaowe ciasto z cukinią (bezglutenowe)

  • 300 g mąki ryżowej
  • 1/2 szkl brązowego cukru
  • 2 szkl startej cukinii (na dużych oczkach)
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • 1/2 szkl oleju kokosowego
  • 1/2 szkl gęstego jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 Mąkę, proszek, kakao i cukier waniliowy mieszam w misce. Masło ucieram z cukrem, dodaję po jednym jajku. Kiedy masa się połączy dodaję olej kokosowy. Następnie na przemian wsypuję sypkie składniki i dodaję jogurt. Na koniec masę łączę delikatnie z cukinią (jeśli puści dużo soku, należy go wylać). Ciasto przekładam do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (piekłam w 22x33) i wstawiam do rozgrzanego do 160 st C piekarnika. Piekę około 40-50 minut (do suchego patyczka).
Kakaowe ciasto z cukinią (bezglutenowe)

Kakaowe ciasto z cukinią (bezglutenowe)
 

3 komentarze :

  1. Uwielbiam warzywne wypieki :) Jak dla mnie mają idealną teksturę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Jeszcze z domowym dżemem wiśniowym lubimy podawać :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto obłędne w smaku. Mam ogromną cukinię i zamierzam choć w części wykorzystać ją do zrobienia tego ciasta.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger