sierpnia 16, 2017

Duszona fasolka z pomidorami

Prezentuję wam kolejny przepis z książki Wielkie gotowanie na ulicy czereśniowej. Jak się okazuje pomysł na duszoną fasolkę z pomidorami zagościł na blogu już rok  temu (choć wtedy nie mieliśmy jeszcze tej książki), ale bez konkretnych proporcji, a bardziej na oko i smak ;) Fasolka szparagowa i pomidory to naszym zdaniem duet znakomity. Jeśli podamy do niej ugotowane lub upieczone ziemniaki to mamy pyszny jarski i do tego sycący obiad. Zazwyczaj przygotowuję większą porcję dania i część przekładam do słoików i pasteryzuję. Dzięki temu mam pod ręką awaryjny obiad, kiedy nie mam czasu lub ochoty na gotowanie. Myślę, że taka zapasteryzowana fasolka spokojnie postoi też do zimy. 

Duszona fasolka z pomidorami 

  • 600 g fasolki szparagowej
  •  1 cebula
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 puszka krojonych pomidorów (w sezonie proponuję świeże, ok 400 g)
  • sól
  • pieprz
  • chilli
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • natka pietruszki lub kolendry
 Fasolkę myję i odcinam końcówki. Długie fasolki kroję na pół. Cebulę obieram i siekam w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę i wrzucam cebulę. Smażę aż się zeszkli. Koncentrat pomidorowy mieszam z 2 łyżkami wody i wlewam do cebuli. Wrzucam fasolkę i duszę pod przykryciem 5 minut. Dodaję pomidory (świeże sparzam i zdejmuję skórkę). Mieszam, solę, dodaję chilli i kmin. Przykrywam i duszę około 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzam, czy fasolka jest miękka (my lubimy lekko twardą). Jeśli tak, to zdejmuję patelnię z ognia, Dodaję posiekaną natkę, pieprz i ewentualnie jeszcze sól. Przykrywam i odstawiam na kilka minut, żeby smaki się przegryzły. Podaję z ziemniakami jako samodzielne danie. 
Duszona fasolka z pomidorami

Duszona fasolka z pomidorami


Duszona fasolka z pomidorami
 

5 komentarzy :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger