Przekąska z chleba bananowego jest smaczna i sycąca, a do tego kryje w sobie wiele zdrowych dodatków. Taki chlebek jest apetyczny i na ciepło i na zimno. Można go dodatkowo posmarować ulubionym dżemem czy masłem orzechowym choć i bez tego jest wspaniały. Dużym plusem jest też to, że pozostaje świeży przez kilka dni (jeśli oczywiście ktoś zdoła mu się oprzeć i nie zniknie od razu).
Na blogu pojawił się już przepis na ciasto bananowe z obłędnym śmietankowym sosem , więc jeśli macie nadmiar mocno dojrzałych bananów, wypróbujcie obie receptury.
Chlebek bananowy z kakao
- 300 g mąki pszennej (typ 450)
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki kakao lub karobu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 szkl orzechów włoskich
- 500 g dojrzałych bananów (im ciemniejsza skórka, tym słodsze)
- cukier waniliowy
- 150 g masła
- 120 g cukru (można pominąć, jeśli banany są wyjątkowo słodkie)
- 1 jajko
Obrane i pokrojone z grubsza banany miksuję blenderem na papkę (można rozgnieść widelcem). Dodaję cukier waniliowy, mieszam i odstawiam. Miękkie masło miksuję z cukrem na puch. Dodaję jajko i mieszając, wsypuję na przemian mąkę (wymieszaną z proszkiem i solą) i puree z bananów.
W międzyczasie rozgrzewam piekarnik do 180 st C. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia i przekładam do niej ciasto. Piekę około 50 minut lub do suchego patyczka (nakłuwam ciasto drewnianym patyczkiem/wykałaczką i jeśli ciasto się do niego nie przykleja, to znaczy, że jest gotowe).
Ciasto powstało przy użyciu robota planetarnego firmy Thomson, bez którego nie wyobrażam już sobie pracy w kuchni.
Fajny ten chlebek, chętnie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńSystematycznie taki chlebek bananowy robimy :D
OdpowiedzUsuń