Do zrobienia tego ciasta zainspirował mnie przepis Donny Hay. Jednak u niej ilość cukru zdecydowanie przekraczała mój poziom słodkości, dlatego drastycznie zredukowałam jego ilość. Myślę, że jeśli weźmiemy bardzo dojrzałe banany, to w ogóle możemy zrezygnować z dodatku cukru, zwłaszcza, że ciasto polewamy przepysznym śmietankowym, również słodkim, sosem.
Ciasto jest z rodzaju tych "wsyp wszystkie składniki do miski i wymieszaj". Uwielbiam takie wypieki - szybkie i efektowne, a na dodatek bez bałaganu w kuchni. Możemy zrezygnować z sosu, ale to on dodaje ciastu charakteru, dlatego warto pokusić się o jego wykonanie.
Ciasto
- 150g miękkiego masła
- 1/2 szkl cukru
- 2 jajka
- 3 duże banany
- 2 szkl mąki
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sos
- 200g śmietany kremówki
- ok 1/2szkl cukru
- 3 łyżki kakao
Obrane banany rozgniatam w dużej misce widelcem, dodaję pozostałe składniki i miksuję, aż się ładnie połączą. Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam do niej ciasto i wstawiam do nagrzanego do 180C piekarnika. Piekę około 50-60 minut (do suchego patyczka).
Kremówkę przelewam do rondelka, dodaję cukier i kakao i gotuję, aż sos zgęstnieje. Cały czas mieszam, bo sos lubi się pienić i uciekać z garnka :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz