Uwielbiam młode ziemniaki. Połączenie z koperkiem i zsiadłym mlekiem to klasyk, podobnie jak podane z młodą kapustą. Dziś mam dla was iście wiosenną propozycję: ziemniaki z cytrynową nutą w towarzystwie szpinaku. Mówię wam, są pyszne! Ja się już od nich uzależniłam! Do tego kefir lub zsiadłe mleko i obiad gotowy.
Młode ziemniaki z cytrynową nutą
- młode ziemniaki (około 1kg)
- 200 g świeżego szpinaku
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- sól morska
- świeżo zmielony czarny pieprz
Ziemniaki dokładnie szoruję (można obrać, ale ja lubię ze skórką) i gotuję w osolonej wodzie. Kiedy są już miękkie, odcedzam je i stawiam ponownie na gaz, żeby odparowały (potrząsam garnkiem co chwilę). Wrzucam szpinak, dodaję sok z cytryny, oliwę, pieprz i ewentualnie sól. Przykrywam pokrywą i mocno potrząsam garnkiem, żeby składniki się wymieszały.
Proste i jakie pyszne!
OdpowiedzUsuńPysznie podane ziemniaczki <3
OdpowiedzUsuńDzięki za pomysł na dzisiejszy obiad. Moje też zawsze muszą być dobrze odparowane.
OdpowiedzUsuńRaj na ziemi <3 Kochamy młode ziemniaczki z koperkiem :D
OdpowiedzUsuńMniam takie ziemniaczki muszą smakować fantastycznie :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować, bo uwielbiam takie proste dania ;)
OdpowiedzUsuń