maja 03, 2017

Recyklingowe placki

Od jakiego czasu bardzo często, na przemian z koktajlami, robię w domu soki. Wszyscy bardzo je lubimy, a Niko w szczególności. Przybijamy zdrówko i zanim się obejrzę, słomka Nikiego ląduje w mojej szklance. Ponieważ pijemy dużo soków to i produkujemy dużo odpadów  i przyznam się wam, że kiedyś cała pulpa lądowała w koszu. Wydawało mi się, że nic z niej nie da się już zrobić. Była mokra, pełna nierozdrobionych warzyw, zwłaszcza tych twardszych, błonek po cytrusach. Od kiedy mam wyciskarkę wolnoobrotową (polecam taką, jestem nią zachwycona; niedługo powstanie post o jej zaletach) zmieniłam swoje nastawienie do resztek. Nie dość, że sok jest smaczniejszy, bo zawiera miąższ, to i pulpy jest dużo mniej i jest sucha, co znaczy, że wyciskarka spełnia swoje zadanie  w  100 %. Dziś mam dla was przepis na recyklingowe placki z resztek po soku. Nie wyrzucajcie ich! Nadadzą się zarówno te z owoców, jak i warzyw lub ich mieszanki. U mnie standardowy zestaw to marchew, jabłko, grapefruit i pomarańcza. 


recyklingowe placki

Recyklingowe placki 

  • 1/2 szkl mleka
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 4-5 łyżek pulpy owocowo-warzywnej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie jest bardzo proste. Wszystkie składniki przekładam do miski i miksuję do połączenia się składników. Smażę na rozgrzanym oleju, kładąc łyżką porcje ciasta. Zwykle podaję od razu na ciepło, ale smaczne są też zimne. 

recyklingowe placki



6 komentarzy :

  1. Świetny pomysł na wykorzystanie resztek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Genialny recykling :D Bardzo takie lubimy :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawy przepis i cóż za pomysłowość!

    OdpowiedzUsuń
  4. Resztki z wyciskarki wysokiej jakości są naprawdę zupełnie suche. Mamy pewność, że cały sok mamy w szklance a z nim wartości odżywcze. A pomysł na ciastka super.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger