Połączenie delikatnego i puszystego ciasta drożdżowego i twarogu to klasyk.To nie może się nie udać. U nas drożdżówki z serem cieszą się niesłabnącym powodzeniem. Niko je wprost uwielbia. Moim zdaniem to fantastyczna propozycja na drugie śniadanie lub podwieczorek. Do tego kubek kakao lub domowy shake bananowy i uśmiech dziecka gwarantowany. I to nie prawda, że przy drożdżowym trzeba się namęczyć. Mieszanie i wyrabianie ciasta może zrobić za nas mikser, nawet ten zwykły ręczny (tylko zakładamy końcówki do mieszania ciasta). A czekanie na wyrośnięcie umilam sobie spacerem z dzieckiem. Kiedy wracamy raz dwa formujemy bułeczki i po 20 minutach rozkoszujemy się ich smakiem.
Drożdżówki z serem
[przepis na około 12 drożdżówek]- 300g mąki
- 250 ml mleka
- 30g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 100 g masła
- 200 g twarogu (u mnie półtłusty)
- 1 żółtko
- cukier waniliowy
- 2-3 łyżki mleka
- budyń waniliowy (proszek)
Do dużej miski przesiewam mąkę. Mleko podgrzewam tak, żeby było ciepłe (nie gorące!!!). Do 200 ml wkruszam drożdże, dodaję łyżkę cukru i mieszam do rozpuszczenia. Całość wlewam do mąki i odstawiam na 15 minut. W tym czasie drożdże powinny się spienić. W tym czasie rozpuszczam masło i odstawiam do ostygnięcia oraz ucieram żółtka z pozostałym cukrem (do białości). Kiedy drożdże zaczną rosnąć, dodaję do miski utarte żółtka, resztę mleka i zaczyna wyrabiać ciasto. Wlewam przestudzone masło i wyrabiam, aż ciasto będzie gładkie i zacznie odchodzić od ścianek. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.
Pod koniec wyrastania przygotowuję ser. Przekładam go do miseczki, dodaję żółtko, cukier waniliowy, mleko i budyń i widelcem rozcieram, żeby składniki się połączyły i nie było grudek.
Po około 1-1.5h, ciasto wyjmuję na oprószoną mąką stolnicę, zagniatam i dzielę na 12 części (zazwyczaj formuję wałek i odcinam równe części). Z każdej z nich formuję kulki, które układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Teraz przyda się kubeczek lub szklanka. Dno maczam w mące i odciskam na każdej kulce ciasta tak, żeby na środku zrobić wgłębienie (u nas z powodzeniem zajął się tym Niko). W każde zagłębienie wkładam po łyżce sera. Smaruję mlekiem lub rozmąconym jajkiem/białkiem i piekę w 180 st C około 20 minut.
Po upieczeniu studzę na kratce i posypuję cukrem pudrem.
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńDzięki :)
UsuńNasze ulubione drożdżówki to zawsze były te z serem albo budyniem :D Pycha :D
OdpowiedzUsuńZapraszamy do nas na prosty KONKURS ze smaczną wygraną :)
:)) Już zajrzałam. Na pewno z Nikodemem wymyślimy jakąś fajną fotkę ;)
UsuńJestem uzależniona od drożdżówek z serem z Lukullusa, muszę w końcu sama je upiec:)
OdpowiedzUsuń