marca 28, 2017

Truskawkowa stefanka na herbatnikach

Pamiętacie sernik gotowany dla zabieganych? To błyskawiczne ciasto cieszy się na blogu największą popularnością. Ciekawe, czy kolejny pomysł na blachę pyszności w 30 minut zachwyci was tak samo. Ciasto, które chcę wam tym razem zaproponować również nie wymaga pieczenia. Jest słodko-kwaśne za sprawą truskawek i pokochają je dzieci, bo przecież głównym składnikiem jest...kasza manna. 
Truskawkowa stefanka na herbatnikach

Truskawkowa stefanka na herbatnikach

  • 200 g herbatników
  • 1l mleka
  • 1 szkl kaszy manny
  • 150 g masła
  • 10 łyżek cukru
  • 1/2 kg truskawek (u mnie mrożony mus truskawkowy)
  • ekstrakt waniliowy
Na dnie blachy o wymiarach 23x24 cm układam warstwę herbatników. Mleko zagotowuję, dodaję masło i cukier. Mieszam, żeby się rozpuściły. Dodaję ekstrakt waniliowy, wsypuję kaszę i mieszając, gotuję kilka minut. Masę dzielę na dwie części. Do jednej dodaję rozmrożony mus truskawkowy (w sezonie świeże pokrojone truskawki), a drugą część pozostawiam samą. Na herbatniki wylewam ciepłą truskawkową masę i na chwilę  odstawiam w chłodne miejsce. Gdy lekko przestygnie wykładam na nią pozostałą masę, przykrywam herbatnikami i odstawiam w chłodne miejsce lub wstawiam do lodówki (najlepiej na noc). Drugiego dnia ciasto dekoruję polewą. 
 
Truskawkowa stefanka na herbatnikach
 

8 komentarzy :

  1. Ciekawe ciasto:) Rzadko używam kaszy do wypieków i chyba muszę do zmienić

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny pomysł na pyszne i proste ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czasem świetny efekt można osiągnąć małym nakładem pracy. I to lubię w kuchni :)

      Usuń
  3. Super opcja na szybkie ciacho bez konieczności uruchamiania piekarnika :D

    OdpowiedzUsuń
  4. wspaniałe, pyszne ciacho : )

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger