Próbowaliście robić domową galaretkę? Ktoś zapyta: po co, przecież jest taki wybór w sklepach? Otóż, jeśli chcecie cieszyć się prawdziwym smakiem, a nie aromatem identycznym z naturalnym to koniecznie musicie spróbować. Uwierzcie, przygotowanie domowej galaretki nie zajmuje wiele więcej czasu, niż przygotowanie kupnej, a smak jest o niebo lepszy.
My wypróbowaliśmy już różne warianty, nie tylko owocowe, ale także z domieszką warzyw, więc jeśli twoje dziecko, nie chce ich jeść, to może domowa galaretka będzie strzałem w dziesiątkę?
Na początek polecam zestaw pomarańcza, marchew, pietruszka :)
Domowa galaretka
- 250 ml soku
- około 1,5 łyżeczki agaru
- cukier/ksylitol/stewia jeśli lubisz (my nie dodajemy, słodycz owoców nam wystarcza)
Wersje przetestowane przez nas:
- domowy sok z winogron ze słoikowych zapasów - wychodzi lekko winna
- pomarańcza-marchew-pietruszka - słodziutka, nie trzeba dosładzać
- jabłko-aronia
- truskawkowy mus - dodatkowo można później obtoczyć w cukrze pudrze
- pomarańcza - seler naciowy - cytryna
Zdecydowanie wszystkie byśmy te galaretki zjadły za jednym posiedzeniem :D
OdpowiedzUsuńWypróbuj napewno bo moje Szkraby uwielbiają galaretkę ;)
OdpowiedzUsuń