marca 31, 2017

Domowa galaretka

Próbowaliście robić domową galaretkę? Ktoś zapyta: po co, przecież jest taki wybór w sklepach? Otóż, jeśli chcecie cieszyć się prawdziwym smakiem, a nie aromatem identycznym z naturalnym to koniecznie musicie spróbować. Uwierzcie, przygotowanie domowej galaretki nie zajmuje wiele więcej czasu, niż przygotowanie kupnej, a smak jest o niebo lepszy.
My wypróbowaliśmy już różne warianty, nie tylko owocowe, ale także z domieszką warzyw, więc jeśli twoje dziecko, nie chce ich jeść, to może domowa galaretka będzie strzałem w dziesiątkę?
Na początek polecam zestaw pomarańcza, marchew, pietruszka :)

Domowa galaretka

Domowa galaretka

  • 250 ml soku
  • około 1,5 łyżeczki agaru
  • cukier/ksylitol/stewia jeśli lubisz (my nie dodajemy, słodycz owoców nam wystarcza)
Sok przelewam do rondelka i zagotowuję. Wsypuję agar i mieszam, chwilę gotując, aż dobrze się rozpuści. Przelewam do foremek i odstawiam do zastygnięcia. Galaretki z agarem są gotowe już po 15-20 minutach.
Wersje przetestowane przez nas:
  • domowy sok z winogron ze słoikowych zapasów - wychodzi lekko winna
  • pomarańcza-marchew-pietruszka - słodziutka, nie trzeba dosładzać
  • jabłko-aronia 
  • truskawkowy mus - dodatkowo można później obtoczyć w cukrze pudrze
  •  pomarańcza - seler naciowy - cytryna
Galaretkę można przygotować z żelatyną, trzeba postępować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, ale zajmuje to więcej czasu. Poza tym agar jest to roślinny  środek żelujący i jest o tyle wdzięczny, że jeśli galaretka wyjdzie nam za rzadka, bez problemu możemy przełożyć ją do garnka i zagotować jeszcze raz, dosypując więcej agaru.
Domowa galaretka


 Domowa galaretka
 

2 komentarze :

  1. Zdecydowanie wszystkie byśmy te galaretki zjadły za jednym posiedzeniem :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wypróbuj napewno bo moje Szkraby uwielbiają galaretkę ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger