Ryżowa zapiekanka to danie, które nie powala wyglądem, ale smakiem na pewno. A dlaczego recyklingowa? Bo można zrobić ją z tego, co większość wyrzuca do kosza, czyli mięsa i warzyw z rosołu lub pieczonego kurczaka, który odgrzany w piekarniku na drugi dzień jest już suchy, a tu, zyskuje drugie życie. Nie lubię marnować jedzenia, dlatego często eksperymentuję, by stworzyć coś z niczego. Na blogu znajdziecie też przepis na recyklingowy pasztet i kotlety z czerstwego chleba.
Recyklingowa ryżowa zapiekanka
- 1,5 szkl ryżu
- 150 g żółtego sera (mogą być końcówki różnych serów)
- mięso z rosołu lub pieczony kurczak
- warzywa z rosołu lub świeża marchewka, pietruszka, seler
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 jajka
- łyżka masła do wysmarowania naczynia
Też nie lubię marnować jedzenia, Twoja zapiekanka to bardzo fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuń