marca 03, 2017

Kopytka

Kopytka w różnych wersjach przygotowuję dość często. Podstawowe ciasto, w skład którego wchodzą ziemniaki, mąka i jajka, jest proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz, gdy nie mamy pomysłu na bardziej wyszukany obiad. Te niepozorne kluski uwielbiam za różnorodność. Do ciasta oprócz ziemniaków można dodać inne warzywa na przykład dynię - otrzymamy wtedy słoneczne dyniowe kopytka, czy cukinię i twaróg. Żeby urozmaicić kopytka nie trzeba nic specjalnego, wystarczy do podstawowego ciasta dodać ugotowanego buraka, szpinak,jarmuż, marchewkę...Dzięki temu można stworzyć całą kopytkową tęczę.

kopy


Kopytka

  • 1/2 kg ziemniaków
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 jajko (można pominąć)
  • sól
 Ziemniaki obieram, myję i gotuję w osolonej wodzie. Odcedzam i odstawiam do ostygnięcia. Potem mielę je w maszynce lub gdy się spieszę dobrze rozgniatam tłuczkiem. Dodaję jajko, mąkę i zagniatam szybko ciasto. Powinno być miękkie. Stolnicę oprószam mąką. Z ciasta formuję wałki, które lekko spłaszczam. Kroję na ukośne kluski. Gotuję w osolonym wrzątku około 2 minut po wypłynięciu. Gotuję małymi partiami, żeby kluski się nie pozlepiały.
Czerwone kopytka otrzymałam przez dodanie do części ciasta 2 ugotowany buraków.
 Zielone są z jarmużem - garść liści zblendowałam z odrobiną wody i papkę dodałam do ziemniaków. Doprawiłam je też czosnkiem. 


 

20 komentarzy :

  1. Muszę przyznać, że nigdy nie robiłam sama kopytek - nie mam nawet tłuczka - ale coraz bardziej mnie kusi, żeby spróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  2. urocze, takie kolorowe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Śliczne, też takie robię ☺

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekne , kolorowe, zachęcaja do zjedzenia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trochę kolorów na talerzu i od razu przyjemniej się je.

      Usuń
  5. super pomysł na kolorowe kopytka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Śliczne kopytka, bardzo chętnie spróbowałabym każdego koloru :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Jakie świetne kolory wyszły! :D Uwielbiamy kopytka :D A najlepiej smakują te obeschnięte xD

    OdpowiedzUsuń
  8. kopytka mogłabym jeść na okrągło :) mniam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo intrygująca opcja! Takie kolory świetnie ozdabiają talerz, dzięki czemu małe stworki mogą zjeść większą ilość warzyw, nawet o tym nie wiedząc :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie i kolorowo ;) Ja próbowałem już ze szpinakiem i pychota ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger