Kopytka w różnych wersjach przygotowuję dość często. Podstawowe ciasto, w skład którego wchodzą ziemniaki, mąka i jajka, jest proste i szybkie w przygotowaniu, w sam raz, gdy nie mamy pomysłu na bardziej wyszukany obiad. Te niepozorne kluski uwielbiam za różnorodność. Do ciasta oprócz ziemniaków można dodać inne warzywa na przykład dynię - otrzymamy wtedy słoneczne dyniowe kopytka, czy cukinię i twaróg. Żeby urozmaicić kopytka nie trzeba nic specjalnego, wystarczy do podstawowego ciasta dodać ugotowanego buraka, szpinak,jarmuż, marchewkę...Dzięki temu można stworzyć całą kopytkową tęczę.
Kopytka
- 1/2 kg ziemniaków
- 1 szkl mąki pszennej
- 1 jajko (można pominąć)
- sól
Czerwone kopytka otrzymałam przez dodanie do części ciasta 2 ugotowany buraków.
Zielone są z jarmużem - garść liści zblendowałam z odrobiną wody i papkę dodałam do ziemniaków. Doprawiłam je też czosnkiem.
Muszę przyznać, że nigdy nie robiłam sama kopytek - nie mam nawet tłuczka - ale coraz bardziej mnie kusi, żeby spróbować;)
OdpowiedzUsuńWarto, ale uprzedzam - uzależniają :)
Usuńurocze, takie kolorowe:)
OdpowiedzUsuńCieszyły oko nawet mojego dwulatka :)
UsuńŚliczne, też takie robię ☺
OdpowiedzUsuń:)
UsuńPiekne , kolorowe, zachęcaja do zjedzenia
OdpowiedzUsuńTrochę kolorów na talerzu i od razu przyjemniej się je.
Usuńsuper pomysł na kolorowe kopytka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję.
UsuńŚliczne kopytka, bardzo chętnie spróbowałabym każdego koloru :)
OdpowiedzUsuńJakie świetne kolory wyszły! :D Uwielbiamy kopytka :D A najlepiej smakują te obeschnięte xD
OdpowiedzUsuńJa najbardziej lubię podsmażone.
UsuńCiekawy pomysł na kolorowe kopytka.
OdpowiedzUsuńDziękuję
Usuńkopytka mogłabym jeść na okrągło :) mniam!
OdpowiedzUsuńO, to tak, jak mój synek :)
UsuńBardzo intrygująca opcja! Takie kolory świetnie ozdabiają talerz, dzięki czemu małe stworki mogą zjeść większą ilość warzyw, nawet o tym nie wiedząc :)
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe:-)
OdpowiedzUsuńPysznie i kolorowo ;) Ja próbowałem już ze szpinakiem i pychota ;)
OdpowiedzUsuń