Chałka z żurawiną
- 600 g mąki pszennej
- 4 dkg drożdży
- 150 g cukru
- 150 g masła
- 2 jajka
- łyżka cukru waniliowego
- 50 g suszonej żurawiny
Drożdże rozcieram z łyżką ciepłego mleka, cukru i mąki i odstawiam na 10 minut. Dodaję pozostałą mąkę, cukier i mleko. Dodaję 1 jajko i cukier waniliowy. Mieszam łyżką, aż składniki się połączą. Następnie wlewam rozpuszczone i przestudzone masło, wsypuję żurawinę i zagniatam ciasto. Przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto dzielę na 4 części. Każdą formuję w walec, który nacinam na 3 lub 4 części i zaplatam jak warkocz. Chałki układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstawiam na 15 minut, żeby podrosły. Smaruję rozmąconym jajkiem i piekę około 30 minut w 180 st C.
Nie mogłybyśmy się od niej oderwać <3
OdpowiedzUsuń