Śledź w sosie curry to mistrzostwo świata. Będzie nie lada gratką dla miłośników tej przyprawy, ale uwaga...danie wciąga i ma się ochotę na więcej i więcej.
Śledzie w sosie curry
- 8 filetów śledziowych
- 1szkl jogurtu naturalnego
- 4 łyżki majonezu
- sok z połowy cytryny
- 2 cebule
- curry (do smaku)
- 2 łyżeczki cukru
Śledzie moczę w zimnej wodzie przez około godzinę (lub dłużej, jeśli są bardzo słone). Cebulę kroję w drobną kostkę, przelewam wrzątkiem i odkładam na sitko do ostygnięcia. Jogurt mieszam z majonezem, curry i sokiem. Dodaję cebulę i cukier i dokładnie mieszam. Wymoczone śledzie kroję w ukośnie paski i wkładam do sosu. Odstawiam do lodówki co najmniej na noc.
Świetnie smakują
OdpowiedzUsuńGenialnie doprawione!
OdpowiedzUsuń