grudnia 13, 2016

Placki z jabłkami - słodka klasyka w nowej odsłonie!

Placki z jabłkami to must have dzieciństwa. Osobiście nie znam dziecka, które ich nie lubi, a i niejeden dorosły chętnie po nie sięga. Ja przygotowuję je z mąki pszennej i mleka krowiego, ale myślę, że inne rodzaje też się świetnie sprawdzą. Od czasu kiedy przygotowuję placki także dla synka, jabłka trę na tarce. Wcześniej kroiłam w plastry, ale po usmażeniu jabłka były bardzo gorące i mały łakomczuszek mógłby się poparzyć. Starcie jabłek to też świetny pomysł na przemycenie owoców dzieciom, które za nimi nie przepadają. Smak, a przede wszystkim ich konsystencja nie jest tak wyczuwalna. 
Placuszki są pulchne i delikatne. Wyśmienicie smakują posypane cukrem pudrem czy z dodatkiem domowej konfitury.


Szukasz pomysłu na pyszny i prosty deser? Wypróbuj placki z jabłkami! To klasyczne danie, które z pewnością kojarzy się z domowym ciepłem i smakiem dzieciństwa. Placki z jabłkami są idealne na drugie śniadanie, podwieczorek, a nawet na deser po obiedzie. Można je podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, bitą śmietaną lub lodami.



Placki z jabłkami

  •  1 szkl mąki
  • 3/4 szkl mleka
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka proszku do piecznia
  •  1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 2-3 jabłka 
  • olej do smażenia
Żółtko wbijam do miski, oddzielając od białka. Białko ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Do żółtka dodaję pozostałe składniki i miksuję na gładkie ciasto. Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do ciasta i mieszam mikserem. Na koniec dodaję pianę i łyżką łączę z ciastem. Kładę łyżką porcje ciasta na patelnię i smażę na rozgrzanym oleju do zrumienienia każdej strony. Ciepłe posypuję cukrem pudrem. 
Placki z jabłkami

Placki z jabłkami
 

2 komentarze :

  1. placki z jabłkami są pyszne - to smak mojego dzieciństwa!

    OdpowiedzUsuń
  2. My też nie znamy osoby, która by takich placuszków nie lubiła :D Pychotka :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger