Placki z jabłkami to must have dzieciństwa. Osobiście nie znam dziecka, które ich nie lubi, a i niejeden dorosły chętnie po nie sięga. Ja przygotowuję je z mąki pszennej i mleka krowiego, ale myślę, że inne rodzaje też się świetnie sprawdzą. Od czasu kiedy przygotowuję placki także dla synka, jabłka trę na tarce. Wcześniej kroiłam w plastry, ale po usmażeniu jabłka były bardzo gorące i mały łakomczuszek mógłby się poparzyć. Starcie jabłek to też świetny pomysł na przemycenie owoców dzieciom, które za nimi nie przepadają. Smak, a przede wszystkim ich konsystencja nie jest tak wyczuwalna.
Placuszki są pulchne i delikatne. Wyśmienicie smakują posypane cukrem pudrem czy z dodatkiem domowej konfitury.
Szukasz pomysłu na pyszny i prosty deser? Wypróbuj placki z jabłkami! To klasyczne danie, które z pewnością kojarzy się z domowym ciepłem i smakiem dzieciństwa. Placki z jabłkami są idealne na drugie śniadanie, podwieczorek, a nawet na deser po obiedzie. Można je podawać z cukrem pudrem, syropem klonowym, bitą śmietaną lub lodami.
Placki z jabłkami
- 1 szkl mąki
- 3/4 szkl mleka
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka proszku do piecznia
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2-3 jabłka
- olej do smażenia
Żółtko wbijam do miski, oddzielając od białka. Białko ubijam na sztywną pianę i odstawiam. Do żółtka dodaję pozostałe składniki i miksuję na gładkie ciasto. Jabłka myję, obieram i ścieram na tarce o dużych oczkach. Dodaję do ciasta i mieszam mikserem. Na koniec dodaję pianę i łyżką łączę z ciastem. Kładę łyżką porcje ciasta na patelnię i smażę na rozgrzanym oleju do zrumienienia każdej strony. Ciepłe posypuję cukrem pudrem.
placki z jabłkami są pyszne - to smak mojego dzieciństwa!
OdpowiedzUsuńMy też nie znamy osoby, która by takich placuszków nie lubiła :D Pychotka :D
OdpowiedzUsuń