Smak i aromat świąt w wersji mini? Tak! To babeczki piernikowe. Małe, ale pełne korzennego i cytrusowego zapachu, którymi lubię się otaczać w świątecznym czasie. Zapakowane w celofan mogą stać się idealnym prezentem od serca. Ucieszą nie tylko dzieci.
Babeczki piernikowe
- 2 szkl mąki pszennej
- 2 jajka
- 50 ml oleju
- 1 szkl maślanki naturalnej
- 1/2 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1,5 łyżki przyprawy korzennej
- 3 łyżki płynnego miodu
- po 1 łyżce startej skórki pomarańczy i cytryny
- szczypta soli
Do miski wlewam olej, dodaję maślankę, miód i wbijam jajka. Mieszam trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie wsypuję mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawę. Mieszam łyżką bardzo dokładnie, sięgając na dno miski, żeby wszystko się równomiernie połączyło. Na koniec dodaję starte skórki i łączę z ciastem. Formy do babeczek (u mnie silikonowe) wypełniam do 3/4 wysokości. Piekę w 180 st C około 20-25minut lub do 'suchego patyczka'. Po ostudzeniu polewam polewą czekoladową lub po prostu roztopioną czekoladą.
Super przepis ;) Muszą być pyszne :D
OdpowiedzUsuńAle fajne mini pierniki, do kawki byłyby idealne :D
OdpowiedzUsuńNawet w wersji muffinkowej można zrobić i też będzie pysznie :)
OdpowiedzUsuń