grudnia 14, 2016

Babeczki piernikowe

Smak i aromat świąt w wersji mini? Tak! To babeczki piernikowe. Małe, ale pełne korzennego i cytrusowego zapachu, którymi lubię się otaczać w świątecznym czasie.  Zapakowane w celofan mogą stać się idealnym prezentem od serca. Ucieszą nie tylko dzieci. 

Babeczki piernikowe

Babeczki piernikowe

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 50 ml oleju
  • 1 szkl maślanki naturalnej
  • 1/2 szkl cukru
  •  1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1,5 łyżki przyprawy korzennej
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • po 1 łyżce startej skórki pomarańczy i cytryny
  • szczypta soli
Do miski wlewam olej, dodaję maślankę, miód i wbijam jajka. Mieszam trzepaczką, aż składniki się połączą. Następnie wsypuję mąkę, proszek, sodę, sól i przyprawę. Mieszam łyżką bardzo dokładnie, sięgając na dno miski, żeby wszystko się równomiernie połączyło. Na koniec dodaję starte skórki i łączę z ciastem. Formy do babeczek (u mnie silikonowe) wypełniam do 3/4 wysokości. Piekę w 180 st C około 20-25minut lub do 'suchego patyczka'. Po ostudzeniu polewam polewą czekoladową lub po prostu roztopioną czekoladą. 

3 komentarze :

  1. Super przepis ;) Muszą być pyszne :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale fajne mini pierniki, do kawki byłyby idealne :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Nawet w wersji muffinkowej można zrobić i też będzie pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger