Wielkimi krokami zbliżają się Święta, a tuż za nimi Sylwester i karnawał. Sałatka z paluszków krabowych i ryżu jaśminowego jest świetnym pomysłem na imprezowy stół. Po pierwsze wychodzi jej dużo ;) Po drugie składniki są do kupienia w każdym sklepie, a po trzecie - robi się ją szybko i można przygotować wcześniej, odstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły i w spokoju czekać na gości.
Dlaczego wybrałam ryż jaśminowy? Ma lekki kwiatowy zapach i słodkawy posmak, według mnie idealnie pasuje do paluszków. A jego niewątpliwą zaletą jest to, że się nie skleja.
Sałatka jest lekka i orzeźwiająca, a dodatkowo, za sprawą selera naciowego i ogórka, fajnie chrupie.
Sałatka z paluszków krabowych i ryżu jaśminowego
- 2 torebki ryżu jaśminowego
- 250 g paluszków krabowych
- 3 jajka ugotowane na twardo
- puszka kukurydzy
- 2-3 łodygi selera naciowego
- świeży ogórek
- 2 łyżki posiekanego koperku
- 1-2 ząbki czosnku (tak wiem, impreza, a tu czosnek :) można go pominąć, ale dla mnie sałatka z nim jest smaczniejsza)
- sól, pieprz do smaku
- majonez do smaku
Ryż gotuję zgodnie z przepisem na opakowaniu. Paluszki krabowe i seler naciowy kroję w plastry, jajka i ogórek w kostkę. Kukurydzę odsączam na sicie. Wszystkie składniki przekładam do miski, mieszam, dodaję sól, pieprz, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek i majonez. Mieszam i odstawiam do lodówki.
Koniecznie muszę kupić ten ryż, bo już dawno chciałam go spróbować :)
OdpowiedzUsuńMa naprawdę ciekawy smak.
UsuńCiekawa ta sałatka, jeszcze nigdy nie jadłam ryżu jaśminowego :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ryż jaśminowy, a to połączenie zapowiada się niezwykle smakowicie :D Świetna sałatka :D
OdpowiedzUsuńMąż się zajadał, więc to też o czymś świadczy :)
UsuńNie lubimy tych paluszków ale ryż jaśminowy to nasz ulubiony :-)
OdpowiedzUsuńPaluszki można pominąć, będzie nieco inna, ale też smaczna sałatka :)
UsuńFajna sałatka, nie przepadam za selerem naciowym, więc zamieniłabym na seler marynowany :)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaka:)
OdpowiedzUsuń