Langosze - węgierski przysmak na wyciągnięcie ręki!
Szukasz pomysłu na szybki i pyszny posiłek? Langosze to idealna propozycja! Te smażone placki drożdżowe z mąki pszennej są popularnym węgierskim przysmakiem, który z pewnością podbije Twoje podniebienie.
Przygotowanie langoszy jest banalnie proste, a składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Langosze najlepiej smakują podawane na ciepło z kwaśną śmietaną, startym serem czosnkiem i solą.
Langosze
- 1/2 kg mąki pszennej
- 200 g ugotowanych ziemniaków
- 40 g świeżych drożdży
- 400 ml mleka
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżki oleju
Dodatkowe wskazówki:
- Do ciasta możesz dodać 1 jajko, aby było bardziej puszyste.
- Jeśli nie masz świeżych drożdży, możesz użyć 7 g suchych drożdży.
- Langosze możesz smażyć również na głębokim tłuszczu na patelni.
- Gotowe langosze możesz podgrzać w piekarniku przed podaniem.
Smacznego!
P.S. Langosze to świetny pomysł na przekąskę na imprezę lub piknik.
Chyba nigdy nie miałam okazji spróbować tego tradycyjnego węgierskiego placka. Dzięki Tobie będę mogła spróbować własnych sił. Przepis wydaje się być naprawdę prosty, a efekt końcowy niezwykle kuszący ;)
OdpowiedzUsuńTak, przepis nie jest skomplikowany, a efekt końcowy naprawdę fajny
UsuńTo dla mnie coś nowego - ciekawe, ciekawe:)
OdpowiedzUsuńPolecam, taka jakby pizza 😃
UsuńMagda Gessler kiedyś robiła i pamiętamy, że wyglądało również tak apetycznie :)
OdpowiedzUsuńmuszę go wreszcie zrobić, bo czeka na liście do zrobienia stanowczo za długo :P
OdpowiedzUsuń