maja 20, 2024

Langosze - węgierski przysmak na wyciągnięcie ręki!

Langosze - węgierski przysmak na wyciągnięcie ręki!

Szukasz pomysłu na szybki i pyszny posiłek? Langosze to idealna propozycja! Te smażone placki drożdżowe z mąki pszennej są popularnym węgierskim przysmakiem, który z pewnością podbije Twoje podniebienie.

Przygotowanie langoszy jest banalnie proste, a składniki z pewnością znajdziesz w swojej kuchni. Langosze najlepiej smakują podawane na ciepło z kwaśną śmietaną, startym serem czosnkiem i solą.





 Langosze

  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 200 g ugotowanych ziemniaków
  • 40 g świeżych drożdży
  •  400 ml mleka
  • 1,5 łyżeczki soli
  •  1 łyżka cukru
  • 3 łyżki oleju
Ugotowane ziemniaki (mogą być z poprzedniego dnia) dokładnie ubijam lub przepuszczam przez praskę/maszynkę.  Mleko lekko podgrzewam, rozpuszczam w nim drożdże, dodaję cukier i odstawiam, aż się lekko spieni. Mąkę wsypuję do miski, dodaję ziemniaki, sól, olej i pracujący zaczyn. Zagniatam ciasto (ma być sprężyste i nie kleić się do rąk). Odstawiam do wyrośnięcia. Z gotowego ciasta odrywam porcje, rozwałkowuję je na placki (na stolnicy podsypanej mąką) i smażę na rozgrzanym oleju (około 3-4cm) na złoty kolor z każdej strony.

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta możesz dodać 1 jajko, aby było bardziej puszyste.
  • Jeśli nie masz świeżych drożdży, możesz użyć 7 g suchych drożdży.
  • Langosze możesz smażyć również na głębokim tłuszczu na patelni.
  • Gotowe langosze możesz podgrzać w piekarniku przed podaniem.

Smacznego!

P.S. Langosze to świetny pomysł na przekąskę na imprezę lub piknik.

langosz





6 komentarzy :

  1. Chyba nigdy nie miałam okazji spróbować tego tradycyjnego węgierskiego placka. Dzięki Tobie będę mogła spróbować własnych sił. Przepis wydaje się być naprawdę prosty, a efekt końcowy niezwykle kuszący ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, przepis nie jest skomplikowany, a efekt końcowy naprawdę fajny

      Usuń
  2. To dla mnie coś nowego - ciekawe, ciekawe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Magda Gessler kiedyś robiła i pamiętamy, że wyglądało również tak apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. muszę go wreszcie zrobić, bo czeka na liście do zrobienia stanowczo za długo :P

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger