maja 19, 2024

Pączki - słodka tradycja nie tylko na Tłusty Czwartek!

 

Te pyszne, puszyste i słodkie wypieki są królami tego dnia i znikają z talerzy w mgnieniu oka.

Przygotowanie pączków może wydawać się skomplikowane, ale wcale tak nie jest. Wystarczy odrobina cierpliwości i dobry przepis, aby móc cieszyć się smakiem domowych pączków.

W tym poście przedstawię Wam sprawdzony przepis na tradycyjne pączki drożdżowe, które z pewnością zachwycą wszystkich.

Pączki

600 g mąki pszennej
50 g cukru
250 ml mleka
50 g drożdży
cukier wanilinowy
2 jajka + 1 żółtko (białka nie wyrzucaj)
olej do smażenia
cukier puder lub lukier do udekorowania

Nadzienie: ulubiony dżem, marmolada, krem czekoladowy

Z podanych proporcji wyszło mi 21 sztuk (ważyłam surowe ciasto po 55g)

    Drożdże rozkrusz w misce, dodaj letnie mleko, 1 łyżkę cukru i 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut w ciepłym miejscu, aby drożdże zaczęły pracować.

    Do wyrośniętego zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta: mąkę, cukier, jajka, roztopione masło i sól. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być lekko klejące, ale nie powinno się lepić do rąk.

   Miskę z ciastem przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1 godzinę, aż ciasto podwoi swoją objętość.

    Wyrośnięte ciasto wyjmij z miski i rozwałkuj na grubość około 1 cm. Wykrawaj krążki o średnicy około 8 cm i uformuj okrągłą bułeczkę.

    Pączki przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut do ponownego wyrośnięcia.

    W garnku rozgrzej olej do temperatury około 170°C. Pączki smaż na złoty kolor z obu stron, po około 2 minuty z każdej strony.

    Usmażone pączki wyjmij z oleju i odsącz na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe pączki możesz nadziać konfiturą. 

    Pączki posyp cukrem pudrem lub polukruj.

S m a c z n e g o !

Dodatkowe wskazówki:

  • Do ciasta można dodać skórkę z pomarańczy lub cytryny, aby nadać mu cytrusowy aromat.
  • Zamiast konfitury można użyć innego nadzienia, np. kremu orzechowego, budyniu lub bitej śmietany.



  •  

    Brak komentarzy:

    Prześlij komentarz

    Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger