maja 21, 2024

Zupa szczawiowa

 

Zupa szczawiowa - królowa wiosennego stołu!


Sezon na szczaw w pełni, a to oznacza, że czas na pyszną zupę szczawiową! To idealna potrawa na te dni, kiedy chcemy rozgrzać się czymś lekkim i orzeźwiającym.

Moja wersja zupy szczawiowej jest prosta i szybka do przygotowania, ale pełna smaku. Używam w niej zarówno świeżego szczawiu, jak i słoiczkowego, co pozwala na całoroczne delektowanie się tą zupą. Dodatek ziemniaków i jajek sprawia, że zupa jest sycąca i stanowi pełnowartościowy posiłek.

Zupa szczawiowa

  • 2 pęczki świeżego szczawiu (lub 1 słoiczek)
  • 3-4 ziemniaki
  • 3 litry wody
  • 500 g kości wieprzowych
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • kawałek pora
  • 3 listki laurowe
  • kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • 3 łyżki śmietany
  • sól, pieprz do smaku
  • jajka do podania
Umyte i wymoczone kości wkładam do garnka i zalewam wodą. Dodaję obrane i umyte warzywa (bez ziemniaków) oraz przyprawy. Gotuję około godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.

Po tym czasie bulion przecedzam. Marchew kroję w plasterki i wrzucam z powrotem do bulionu. Dodaję też pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję 15 minut.

W tym czasie przygotowuję szczaw (jeśli używam takiego ze słoiczka to w tym momencie dodaję go do zupy). Świeży szczaw dokładnie płuczę i odrywam łodygi. Kroję w drobne paseczki. Wrzucam do gorącej zupy i gotuję 5 minut.

Do małej miseczki przekładam śmietanę. Wlewam do niej kilka łyżek gorącej zupy, by ją zahartować. Dokładnie mieszam i całość przelewam od razu do garnka. Mieszam.

Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Podaję z ugotowanymi na twardo jajkami. 

Mam nadzieję, że mój przepis na zupę szczawiową przypadnie Ci do gustu! Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!

Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger