Zupa szczawiowa - królowa wiosennego stołu!
Sezon na szczaw w pełni, a to oznacza, że czas na pyszną zupę szczawiową! To idealna potrawa na te dni, kiedy chcemy rozgrzać się czymś lekkim i orzeźwiającym.
Moja wersja zupy szczawiowej jest prosta i szybka do przygotowania, ale pełna smaku. Używam w niej zarówno świeżego szczawiu, jak i słoiczkowego, co pozwala na całoroczne delektowanie się tą zupą. Dodatek ziemniaków i jajek sprawia, że zupa jest sycąca i stanowi pełnowartościowy posiłek.
Zupa szczawiowa
- 2 pęczki świeżego szczawiu (lub 1 słoiczek)
- 3-4 ziemniaki
- 3 litry wody
- 500 g kości wieprzowych
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- 3 listki laurowe
- kilka kulek ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- 3 łyżki śmietany
- sól, pieprz do smaku
- jajka do podania
Umyte i wymoczone kości wkładam do garnka i zalewam wodą. Dodaję obrane i umyte warzywa (bez ziemniaków) oraz przyprawy. Gotuję około godziny na wolnym ogniu pod przykryciem.
Po tym czasie bulion przecedzam. Marchew kroję w plasterki i wrzucam z powrotem do bulionu. Dodaję też pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotuję 15 minut.
W tym czasie przygotowuję szczaw (jeśli używam takiego ze słoiczka to w tym momencie dodaję go do zupy). Świeży szczaw dokładnie płuczę i odrywam łodygi. Kroję w drobne paseczki. Wrzucam do gorącej zupy i gotuję 5 minut.
Do małej miseczki przekładam śmietanę. Wlewam do niej kilka łyżek gorącej zupy, by ją zahartować. Dokładnie mieszam i całość przelewam od razu do garnka. Mieszam.
Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Podaję z ugotowanymi na twardo jajkami.
Mam nadzieję, że mój przepis na zupę szczawiową przypadnie Ci do gustu! Zachęcam do wypróbowania i życzę smacznego!
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz